Denník N

Ľudovír Ódor: Ako liečiť ekonomiku napadnutú vírusom

Autor je viceguvernér NBS

Pandémia koronavírusu začína byť čoraz viac aj ekonomickou chorobou. Prázdne reštaurácie, zrušené lety alebo napríklad zastavená výroba v niektorých závodoch indikujú, že nielen náš imunitný systém, ale aj odolnosť našich ekonomík a reakcia hospodárskej politiky budú v najbližších týždňoch rozhodujúcimi faktormi.

Otázok je prirodzene viac než odpovedí. Je príliš veľa neznámych neznámych (unknown unknowns).

Ako ekonómovia uvažujú o súčasnej situácii a čo môže hospodárska politika robiť na zmiernenie následkov? Bude to dočasný či trvalý šok? O týchto otázkach je tento príspevok.

Zdravie na prvom mieste

Pri začiatkoch epidémie bolo veľmi ľahké mávnuť rukou. Dobrých výhovoriek sme mali veľa. Je to len Čína, ani pri SARS sa nič dramatické nestalo, úmrtnosť nie je až taká vysoká alebo umývanie rúk stačí, vravievali sme.

Bohužiaľ, práve vírus, ktorý je relatívne nákazlivý, ale nie je dramaticky smrteľný, dokáže oklamať naše jednoduché lineárne rozmýšľanie. Potom zaklope pri našich dverách oveľa skôr, než si myslíme.

Ak sa vírus vymkne spod kontroly, tak sa kľúčovým parametrom stáva kapacita a pripravenosť zdravotníctva. Čím nižšie je počet vážnych prípadov pod kapacitnými možnosťami nemocníc, tým je úmrtnosť nižšia.

To je – už teraz dobre známy – argument, prečo sa netreba pozerať len na individuálne riziko, ale je potrebné čo najviac oddialiť infekčný proces. Zabránime tak tomu, aby bolo naraz príliš veľa kritických prípadov a mŕtvych.

Preto je namieste masívna podpora pre zdravotníctvo a obmedzenia sociálnych kontaktov: zavreté obchody, karantény a mimoriadne stavy.

Stojí to za to?

Ekonómovia sú známi tým, že nalepia cenovku na hocičo, aj na ľudský život. Samozrejme, v štatistickom slova zmysle. Príkladom môžu byť dopravné obmedzenia. Ak by naším cieľom bolo zachrániť každý jeden ľudský život, mali by sme na diaľniciach jazdiť maximálne 30 km/h.

Chápeme však, že náklady v podobe strateného času nás všetkých by boli mnohonásobne vyššie než prínosy takéhoto opatrenia. Preto spoločnosť toleruje istý počet nehôd a oveľa vyššiu maximálnu rýchlosť.

Podobne je to aj s pandémiami. Ak chce spoločnosť zakročiť, potrebuje základné pochopenie prínosov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie