Denník N

Stop dostala aj taxislužba, ktorá vozí lekárov a sestry na urgentné operácie 

Autá In Taxi. Foto – In Taxi
Autá In Taxi. Foto – In Taxi

V pondelok popoludní zakázala vláda prevádzku taxislužieb. Môžete si ich zavolať, aby vám doniesli tovar alebo jedlo, ale nesmú vás zviezť. Cieľom je ochrániť taxikárov aj ich klientov pred šírením ochorenia COVID-19. V špeciálnom prípade banskobystrickej taxislužby In Taxi to však zdravotníctvu zatiaľ skôr vyrába problémy.

Riaditeľka firmy Ľubica Maťúšová vraví, že to môže ohroziť chod miestnej nemocnice a kardiologického ústavu, pre ktoré doteraz vozili krv a zdravotníkov najmä vtedy, keď treba náhle operovať.

Ako sa vás dotkol zákaz vozenia osôb taxíkmi?

Zákaz, ktorý hovorí, že taxislužby musia stopnúť svoju prevádzku a nemôžu voziť ľudí, iba tovar, rešpektujeme. Ale pre nás to je dosť dramatické. Tu v Banskej Bystrici je naše In Taxi špeciálne v tom zmysle, že ako jediní máme zmluvy so Stredoslovenským ústavom srdcových a cievnych chorôb a s detskou fakultnou nemocnicou na vozenie personálu. Vozíme doktorov, sestričky aj ostatný personál.

Kam ich vozíte?

Vozíme ich z domu do práce a naopak. Najdôležitejšie je ich dostať rýchlo do nemocnice, keď majú nejakú pohotovosť. Napríklad keď vrtuľník dovezie niekoho s infarktom do kardioústavu. Vtedy sa často večer alebo v noci rýchlo potrebujú dostať do roboty doktori aj sestričky.

Ako sa zatiaľ vyrovnávate s tým zákazom?

Zatiaľ nám nikto neudelil žiadnu výnimku a nevieme, čo máme robiť. Museli sme všetko stopnúť. V pondelok večer som komunikovala so srdcovo-cievnym ústavom, ako aj s detskou nemocnicou, či sú schopní si zabezpečiť tú prepravu sami. Či sa sestričky a doktori dokážu dopraviť do práce. Na to mi jednoznačne odpovedali, že nie. Je to pre nich obrovský problém. Bolo mi povedané, že lekári a sestričky, ktorí bývajú niekde na okraji mesta alebo za mestom, sa na nás spoliehajú a nemajú vlastné auto. Je to problém, pretože kým my by sme ich dopravili do nemocnice za pätnásť minút, im to môže trvať aj hodinu. U nás majú totiž prioritu a uprednostňujeme ich vždy aj pred bežnými zákazníkmi a všetkým ostatným. Máme to tak aj v zmluve.

Ale rozumiete príčine toho zákazu vozenia ľudí?

Samozrejme, bežných ľudí nemôžeme a ani nebudeme voziť. Chápeme, prečo to vláda robí. Ale ten personál bude treba nejak zabezpečiť. Zbytočne v dôsledku toho môžu ľudia zomrieť aj na úplne iné veci ako na koronavírus.

S kým to budete riešiť?

Volala som na regionálny úrad

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie