Denník N

Šéf asociácie taxikárov: Niektorí šoféri nemajú na účte vôbec nič, idú do roboty aj kvôli 20 eurám 

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Taxislužby po celom Slovensku stoja, pretože od pondelka smú voziť iba tovar, ľudí nie. Prezident Asociácie taxi SR a šéf Fun Taxi Branislav Masár chce zmiernenie opatrení a regulovanú činnosť taxikárov. Vie si predstaviť aj odloženie dátumov splatnosti niektorých poplatkov.

Ako na zákaz voziť pasažierov zareagovali vaše členské taxislužby?

Všetky taxislužby, ktoré sú členmi našej asociácie, zareagovali buď úplným zastavením prevádzky, alebo sa snažia pracovať v obmedzenom režime. To znamená, že počas denných hodín zabezpečujú dovoz tovaru a materiálov.

Ako funguje vaše Fun taxi?

Samozrejme, tiež sme v obmedzenom režime. Dali sme pokyn, aby radšej ostali doma všetci taxikári nad 65 rokov alebo tí so slabou imunitou, alebo takí, ktorí majú rodiny a chcú sa chrániť.

Ostávajú iba tí, ktorí z nejakých existenčných dôvodov potrebujú zarobiť tých 10-20 eur denne. Situácia je totiž naozaj taká, že mnohí taxikári majú nulové rezervy. Zatiaľ sa totiž ešte nerozhodlo o tom, že by napríklad lízingové spoločnosti odkladali splatnosti splátok. To isté platí pre sociálne, zdravotné a daňové odvody.

Čo by vám pomohlo?

Keby sa splatnosti odvodov a poplatkov posunuli a zároveň by vznikli nejaké dotácie pre týchto malých podnikateľov. Pomohli by im vratné pôžičky, alebo aj nevratné len na nejaký čas, jednoducho, aby prežili. Pretože mnohí nemajú na účtoch nič, a preto sú nútení si dať rúško, sadnúť do auta a robiť, čo sa dá.

Snažíme sa ich, samozrejme, všetkých upozorňovať, aby nerobili nič nelegálne, aby neriskovali, aby nezhoršovali situáciu. Vždy sa však nájdu aj takí, ktorí budú niekde pri hraniciach číhať a robiť nejaké hlúposti. Ale na to, aby bol v tomto smere poriadok, je tu štát.

Dokáže rozvoz tovaru, na ktorý sú teraz taxikári odkázaní, pokryť aspoň nejakú časť bežných tržieb?

Nie. Zatiaľ to vyzerá tak, že v práci je len minimum taxikárov. Je ešte stále len niekoľko hodín po vysvetlení zákazu, čiže po objasnení toho, čo sa môže robiť. Nie sú ešte nadviazané spolupráce s firmami. Ľudia ešte majú zásoby doma. Momentálne to stojí a nevieme, koľko to bude trvať. Tržby sú vlastne nulové.

Takže tí, čo na to majú, ostávajú doma, tí, čo si to nemôžu dovoliť, tak jazdia?

Snažia sa čakať na to, či bude robota. Snažíme sa vymyslieť nejaký plán, t

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie