Denník N

Babišov investor: Základ je teraz prežiť, pre pružnejšie firmy je však kríza aj šancou

Spolumajiteľ Hartenbergu Jozef Janov Foto N - Tomáš Benedikovič
Spolumajiteľ Hartenbergu Jozef Janov Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako tragicky dolieha koronavírus aj na širšie biznisy investičných skupín, ktoré majú firmy z viacerých rôznych odvetví, sme hovorili s investorom Jozefom Janovom.

V minulosti pracoval pre Pentu, no pred siedmimi rokmi založil vlastnú investičnú skupinu Hartenberg, v ktorej spravuje aj kapitál českého premiéra Andreja Babiša.

V rozhovore hovorí:

  • ako koronavírus dostáva niektoré biznisy na hranu prežitia, no iné nestíhajú plniť zvýšené objednávky;
  • prečo je na tom Slovensko s verejnými financiami teraz oveľa zúfalejšie ako Česko;
  • ako sa dá pomerne jednoduchými, no zásadnými krokmi dospieť k zásadnému vylepšeniu slovenského zdravotníctva;
  • ako príjemne prekvapila slovenského investora čistota privatizácie na Balkáne.

Ako na Hartenberg a jeho biznisy dolieha ochladenie svetovej ekonomiky, ktoré cítime už od vlaňajška, a najaktuálnejšie problémy s koronavírusom?

Minulý rok sme s celým svojím portfóliom rástli približne 20 percent. Tržby presiahli 340 miliónov eur a v desiatke európskych krajín už zamestnávame viac ako 4 500 ľudí. Výborný rok.

A dobre, aspoň spočiatku, vyzeral aj tento rok. Donedávna sa nám darilo vďaka tomu, že sme v posledných dvoch rokoch do firiem veľa investovali a tie teraz môžu rásť.

Ale teraz je tu koronavírus a to je úplne iná situácia. Nastal krízový stav. Vplyv na ekonomiku väčšiny firiem, nielen našich, je extrémny.

Každý deň máme riaditeľov našich firiem na telefóne a operatívne riešime, čo vlastne robiť, aby sme podniky udržali pri živote čo najdlhšie. Niektoré firmy úplne kolabujú, niektoré dokonca rastú, no celkovo sme výrazne v mínuse a zachraňujeme, čo sa dá.

Dve tváre koronavírusu

Ktoré biznisy máte postihnuté najviac?

Mimoriadne sa nás koronavírus dotkol prostredníctvom zahraničných pacientov našich českých kliník asistovanej reprodukcie. Českí lekári patria v tomto obore k svetovej špičke. Ceny sú pritom veľmi konkurencieschopné v európskom meradle, a preto je Česko veľmi populárne pre zahraničných pacientov.

My ich máme väčšinu. Z Izraela, Francúzska, Talianska a Ameriky. Teraz k nám prísť nemôžu. Ľudia necestujú. Hranice sú zatvorené. Prvý a druhý týždeň sme to riešili tak, že sme domácim českým a slovenským párom výrazne skrátili doterajšie čakacie lehoty.

Aktuálne však všetky – aj zahraničné – kliniky fungujú len v núdzovom režime. Poskytujú len akútnu starostlivosť a dokončujú už rozbehnutú liečbu. Všetci dúfame, že sa po pár týždňoch postupne priblížime na pôvodný stav.

Všetky rozpočty a biznisové plány však môžeme zahodiť do koša. Začal sa boj o prežitie. Ťažké obdobie má pred sebou aj naša česká sieť kvetinárstiev Flamengo. Ľudia zostávajú doma, prestávajú nakupovať alebo odkladajú spotrebu.

Kvetiny nie sú statok, ktorý človek bezprostredne potrebuje. Pokles tržieb je aktuálne okolo 70 percent. To nestačí na výplaty ľudí. Každý deň prerábame v kvetoch jeden milión korún a nevieme, ako dlho to bude trvať.

Ďalšia naša firma, internetový predajca spodnej bielizne Astratex, mal výborné prvé dva mesiace tohto roka. Narástol o 20 percent. No teraz, keď sa v iných rokoch o tomto čase už začínala plavková sezóna, zaznamenávame pokles. Snažíme sa teda motivovať ľudí na nákup aspoň výraznými zľavami.

V ktorých biznisoch, naopak, aj v takýchto zložitých podmienkach rastiete?

S naším poľským výrobcom ryžových a kukuričných chlebíkov Good Food. Objednávky nám skokovo narástli až o 30 percent. O trvanlivé potraviny je teraz veľký záujem.

Nestíhame vyrábať a riešime, ktorého

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie