Denník N

Nulové tržby, rastúca strata a vidina blížiaceho sa krachu. Dopravná firma je na kolenách

Foto – archív spoločnosti
Foto – archív spoločnosti

Neexistuje dnes firma, ktorej by sa bezpečnostné opatrenia v súvislosti s koronavírusom netýkali. Sú však firmy, ktoré môže pandémia položiť veľmi skoro.

Koronavírus likviduje ekonomiku výrobných podnikov, predajní, služieb, remeselníkov.

Tržby sú zo dňa na deň nulové, firmy musia zastavovať platby dodávateľom. Riešia zamestnancov, podpisujú im výpovede, lebo keď nie sú tržby, nemôže byť ani na výplaty.

Veľa firiem už nemá hotovosť a nemá ani vytvorený dostatočný finančný vankúš, aby túto krízu zvládli. Zatvorené prevádzky nielenže nemajú na mzdy, ale ani na zaplatenie dane či DPH.

Autobusy im stoja a nezarábajú

Výpadok príjmov pocítili hlavne malé a stredné firmy, ktorých biznis je postavený na osobnom kontakte so zákazníkom, teda HORECA, obchody či doprava. Malé a stredné podniky pritom zamestnávajú vyše 70 percent obyvateľstva.

Autobusový dopravca Prebus Banská Bystrica má dnes odstavených všetkých šesť autobusov. Problémy však táto dopravná rodinná firma začala pociťovať už pred troma mesiacmi, keď začali ubúdať čínski turisti.

Kríza v preprave Slovákov do zahraničia začala pred troma týždňami, keď sa začali rušiť zahraničné prepravy na mesiac či dva dopredu.

„Naša firma žije hlavne z prepráv škôl, klubov, turistických združení a skupinových výletov, kde je čistý zisk okolo 3,5 – 5 %. Z toho sa ťažko dá vyrobiť rezerva na dlhšie obdobie. Zamestnávam vo firme seba a aj môjho otca. Momentálne takto prišli o príjmy dve rodiny,“ približuje situáciu konateľ firmy Peter Jombík.

„Musíme pritom platiť paušálne náklady, lízingy, platy vodičov. A vyhliadky na nejaký príjem na najbližšie dva mesiace sú nulové. Aj keď sa pandémia koronavírusu skončí, koľko bude trvať, kým začnú ľudia opäť chodiť na zájazdy a výlety?“ pýta sa konateľ firmy Jombík.


Prosba: Ak podnikáte, napíšte nám o tom, čo teraz zažívate.


Strážia finančnú rezervu

Prvá vec, ktorú si musí každá firma dnes

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie