Denník N

Výstavba diaľnic utíchla. Šéf Eurovie vysvetľuje, ako ich epidémia pripravila o pracovnú silu

Róbert Šinály. Foto - TASR
Róbert Šinály. Foto – TASR

Eurovia SK patrí do prvej trojky najväčších stavebných firiem na Slovensku. Buduje napríklad tunelový úsek Prešov západ – Prešov juh na diaľnici D1. Práce musela vzhľadom na epidémiu koronavírusu znížiť na minimum.

Generálny riaditeľ firmy Róbert Šinály hovorí, že takto vydržia pár týždňov. Postupne treba podľa neho práce obnoviť, ale za výrazných bezpečnostných opatrení. „Mnohé procesy sa budú musieť zmeniť. Budeme musieť inak vyriešiť stretávanie sa ľudí v šatniach, stravovanie,“ hovorí Šinály.

V rozhovore povedal, že:

  • Výkony Eurovie na stavbách padli na 20 percent.
  • Utlmili práce na diaľničnom obchvate Prešova, lebo neprišli zahraniční pracovníci – nedostali sa cez zatvorené hranice.
  • V Bratislave robia zase problémy zatvorené ubytovne. Robotníci, ktorí dochádzali na týždňovky, nemajú kde bývať.
  • Manažment začal znižovať náklady – stopol výdavky na reklamu a prehodnocuje investície.
  • Či bude v stavebníctve kríza, závisí od toho, či štát podporí odvetvie zákazkami.

Čo sa zmenilo na cestných stavbách v súvislosti s koronavírusom?

Je to situácia, akú doteraz nikto nezažil. Robíme všetky opatrenia, aby sme ochránili zdravie a bezpečnosť našich zamestnancov, pozorne sledujeme nariadenia vlády, Úradu verejného zdravotníctva SR a krízového štábu. Zaviedli sme prácu z domu, zrušili sa všetky porady a stretnutia, kde sa stretáva viacej ľudí. Prešli sme na videokonferencie.

Činnosť firmy sme obmedzili na nevyhnutné opatrenia, aby sme splnili naše zmluvné záväzky. Na veciach, ktoré súvisia s našou budúcou zákazkovou náplňou, pracujeme v obmedzenom režime. Podarilo sa nám zabezpečiť nejaké dezinfekčné prostriedky a snažíme sa zaistiť rúška. Prijali sme interné nariadenie, aby ich nosili všetci zamestnanci.

V období, keď sú prerušené práce, musíme zaistiť čo najviac ochranných prostriedkov.

Ešte rúška nemáte pre všetkých zamestnancov?

Pre všetkých ešte nie, ale zamestnanci sa postavili k tomu aj na základe výzvy vlády veľmi zodpovedne, a pokiaľ nezohnali klasické rúška, prišli s ušitými a všetci ich nosia. Podarilo sa nám však získať zaujímavé množstvo rúšok a budeme schopní vybaviť nimi všetkých zamestnancov.

Čo presne sa zmenilo na stavbách?

V zásade nám celá výroba v tomto týždni klesla na nejakých 20 percent plánovaných výkonov. Robíme len na stavbách, kde zamestnanci nie sú ohrození – robia v zónach, kde nie je veľký pohyb osôb, kde pri práci nemusia byť jeden vedľa druhého.

Aktuálna situácia ovplyvnila aj postup prác na veľkej stavbe D1 Prešov západ – Prešov juh. Robí tam v rámci združenia veľa zahraničných pracovníkov z Čiech, Ukrajiny, Rumunska a tak ďalej. Tí sa po víkende už nedostali na pracovisko. Sme ovplyvnení aj tým, že dodávateľské firmy sú zatvorené – vrátane stavebnín. Nie sme schopní nikde kúpiť ani obyčajné klince.

Máme problém s dodávkou materiálov. Niektoré, ktoré boli objednané napríklad z Talianska, neprišli. Druhý problém bol, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie