Denník N

Juraj Kotian z rozpočtovej rady: Teraz treba pomôcť ekonomike aj za cenu vysokého deficitu

Juraj Kotian. Foto - archív rozpočtovej rady
Juraj Kotian. Foto – archív rozpočtovej rady

Rozpočtová rada urobila prvý hrubý odhad dôsledkov pandémie koronavírusu na slovenské verejné financie. V najlepšom prípade príde náš rozpočet takmer o dve miliardy a deficit prekročí hranicu troch percent HDP. V najhoršom scenári by sme mali sedempercentný deficit.

Člen rozpočtovej rady Juraj Kotian vysvetľuje, s akými tromi scenármi pracujú, aký prepad ekonomiky nám hrozí, ako sa zväčší deficit našich verejných financií a narastie dlh.

Vraví aj, že novej vláde odporúčajú, aby podpora bola cielená a dočasná.

Vaše scenáre hovoria o tom, že slovenská ekonomika sa v tomto roku môže prepadnúť o 1,3 %, v tom horšom prípade o 5 % alebo až o 10 %. Z čoho ste vychádzali?

Reagovali sme hlavne na informácie, že Nemecko by sa mohlo dostať v tomto roku do recesie, keď by sa nemecká ekonomika prepadla o 2 percentá. Takisto pokles zahraničného obchodu v Ázii na úrovni 20 percent nás priviedol k tomu, že sme začali zvažovať rôzne scenáre ekonomického vývoja. Momentálne nemáme iné tvrdé čísla, ktoré by nás viedli k nejakej jasnejšej predstave, ako hlboko sa ekonomika prepadne v druhom kvartáli. Preto pracujeme s tromi scenármi.

S akými tromi scenármi pracujete?

Prvý scenár predpokladá pokles slovenského HDP v tomto roku o 1,3 %.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie