Denník N

Najväčší domáci výrobca liekov: Neriešim, či mi štát odloží odvody. Potrebujem však voľné hranice na dovoz suroviny

Predseda predstavenstva Saneca Pharmaceuticals Matúš Kutný. Foto - Saneca
Predseda predstavenstva Saneca Pharmaceuticals Matúš Kutný. Foto – Saneca

Fabrika, ktorej zavretie vôbec nepripadá do úvahy, i keď aj ona sa obáva šírenia koronavírusu. Hlohovecká Saneca Pharmaceuticals, ktorá kedysi niesla názov Slovakofarma, je so svojimi 750 zamestnancami od čias socializmu najväčším výrobcom liekov v krajine. O tom, ako fabrika v rukách česko-slovenskej investičnej skupiny Wood & Company prechádza náročným obdobím boja proti koronavírusu, sme hovorili s jej generálnym riaditeľom Matúšom Kutným. V rozhovore hovorí:

  • ako zmení koronavírus nielen farmaceutický priemysel,
  • čo robí proti šíreniu vírusu firma, ktorá aj tak musí pracovať v mimoriadne čistých hygienických podmienkach,
  • z ktorých krajín už hlohoveckým farmaceutom začínajú meškať dodávky surovín.

Ako vás ovplyvňuje koronavírus?

Ak sa pozriem na našu prevádzku, celý rad hygienických a ochranných opatrení, ktoré sme museli prijať v našej firme, spomalil naše procesy. Na druhej strane zas vieme, že sú potrebné pre ochranu našich zamestnancov pred nákazou.

Verím, že ich  dodržiavajú aj mimo práce – vo svojich domovoch či v autobuse a v obchodoch. My sme v práci zabezpečení. Ako to prenášajú naši ľudia do svojich osobných životov, posúdiť neviem. A čo sa týka nášho obchodu, tam žiadny veľký vplyv v náš neprospech necítime. Ideme na plný výkon na tri zmeny.

Záujem o vaše lieky sa podľa očakávania v tomto náročnom čase iste zdvihol. Ako vám stúpa odbyt?

Už pred koronavírusom sme zápasili s veľkým prebytkom objednávok. Už nejaký čas riešime, aby sme si naše výrobné kapacity dokázali dorovnať k našim objednávkam. Investujeme do nových širších výrob už dlhšie. Napríklad do obaľovania či granulácie tabliet. Len od 1. marca máme aj novú tabletovaciu linku, ktorá naše kapacity na tomto výrobnom úseku zvýšila o celých 20 percent.

Je o nás veľký záujem. Zmenilo sa to, že koronavírus do istej miery preskupil objednávané portfólio. Donedávna naši partneri nechceli acylpyrín, no teraz chcú acylpyrín. Podobne nechceli paracetamol a teraz ho chcú. Klasických liekov používaných pri chrípke a teplote teraz vyrábame aj spolu s vitamínom C viac na úkor niektorých iných liekov.

Nekomplikuje sa vám teraz logistika? Dovoz surovín a vývoz hotových liekov?

Áno, toto sa deje. Ani nie tak preto, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie