Denník N

Nový minister pôdohospodárstva: Teraz bude prioritou mať dosť ľudí na zabezpečenie potravín pre Slovensko

Ján Mičovský ešte ako zástupca lesníkov pred ministerstvom pôdohospodárstva. Foto N – Andrej Bán
Ján Mičovský ešte ako zástupca lesníkov pred ministerstvom pôdohospodárstva. Foto N – Andrej Bán

Rezortu pôdohospodárstva s nosným zameraním na farmárov a potravinárov doteraz šéfovali poľnohospodári z fariem, naposledy špecialistka na pozemkové úpravy a ešte pred ňou tento post zastával úplne nelogicky bývalý šéf nitrianskej Plastiky Ľubomír Jahnátek.

Teraz na túto stoličku prvýkrát zasadol lesník a navyše aj ochranár a aktivista ocenený aj za boj s korupciou.

Ján Mičovský je pre farmárov neznámou, jeho riadiace schopnosti sa ešte len ukážu, no už pri prvom väčšom ministerskom rozhovore ukazuje, že rozumie nielen pozadiu lesníctva, ale aj agropotravinárskej výroby. Milo a slušne pôsobiaci pán už vie aj to, ako si chce na prevzatom rezorte hneď aj poupratovať.

V rozhovore hovorí aj:

  • v čom svoju predchodkyňu uznáva a čo jej zazlieva,
  • ako plánuje popresúvať agrodotácie,
  • ako to bude s používaním chémie na poliach,
  • čo si myslí o sebestačnosti Slovenska vo výrobe potravín,
  • prečo nemá význam bojovať s obchodnými reťazcami,
  • prečo sa chce vzdať lesov, aj keď je sám lesník,
  • a aké pozitívum nám môže priniesť epidémia koronavírusu.

Mnohí vás pasovali po voľbách skôr za ministra životného prostredia. Čo rozhodlo, že napokon je to post ministra pôdohospodárstva?

S novým pánom premiérom som bol od začiatku dohodnutý na tom, že pôjdem pomôcť hnutiu tam, kde to bude potrebné. A vôbec to nemuselo byť ani nejaké ministerské kreslo. S možným vedením rezortu životného prostredia ma spájali médiá, ja som z hnutia žiadnu oficiálnu ponuku na tento post nemal.

Teraz som sa síce dozvedel, že v OĽaNO o mne uvažovali aj na životnom prostredí, no napokon je to rezort pôdohospodárstva. Možno to tak dopadlo aj preto, že ekologizáciu potrebuje aj rezort pôdohospodárstva.

Nová vláda SR. Ján Mičovský je štvrtý zľava. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koronavírus podčiarkuje zmysel sebestačnosti 

Ako by ste chceli farmárov presvedčiť, že ste ten správny človek na poste ministra pôdohospodárstva, keďže oni na ňom vždy zvyknú očakávať skôr dlhoročného šéfa nejakého veľkého družstva?

Budem sa snažiť zastrešiť na ministerstve všetko, čo bude potrebné, ale zároveň sa budem spoliehať aj na ľudí okolo seba. Budem mať, našťastie, pri sebe kolegu z hnutia Martina Fecka. Má dlhoročné skúsenosti z práce na pozemkovom úrade, bude jedným z mojich dvoch štátnych tajomníkov a blízkym pracovníkom. Určite sa nechcem tváriť, že viem všetko sám, ale budem pozorne načúvať a vyhodnocovať argumenty iných ľudí pri každej farmárskej téme. Ja budem mať ako tému číslo jeden lesníctvo, Martin pokryje pozemky a farmy a môj druhý štátny tajomník, o ktorom ešte nie som rozhodnutý, bude mať zasa na starosti potraviny. Verím, že to bude dobrý trojuholník.

Druhý štátny tajomník bude musieť byť zasa iba z OĽaNO alebo pripúšťate aj výber nezávislého odborníka z praxe?

Podmienkou určite nie je stranícka nominácia. Je dôležité, aby to bol čestný človek z praxe, ktorý bude pre náš program žiť. Tipy máme, ale teraz ich ešte nechcem menovať.

Hneď po nástupe do funkcie máte pred sebou mimoriadne náročnú výzvu – zabezpečiť v čase ohrozenia koronavírusom pre krajinu dostatok potravín. Aké opatrenia chystáte?

Top úloha teraz je zabezpečiť bezproblémovú distribúciu potravín. Rozhodne nechcem, aby nastala panika s prehnanými nákupmi. Už v nedeľu sme sedeli s predstaviteľmi obchodných reťazcov a vedením agropotravinárskej komory. Budeme hovoriť hlavne o tom, ako zabezpečiť pre biznis s potravinami dosť ľudí, ak by im aj nejakí pre ochorenia začali vypadávať.

Rýchle riešenie je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ján Mičovský

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie