Denník N

Sulík: Karantény musia byť prísnejšie. Štát si na izoláciu chorých a navrátilcov z cudziny môže zabrať hotely

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister hospodárstva Richard Sulík poskytol rozhovor tesne pred pondelkovým poobedňajším zasadaním vlády, ktorá po prvý raz rokovala aj o pomoci podnikom v kríze. V rozhovore vysvetľuje,

  • že vláda sa musí zamyslieť nielen nad odškodnením podnikov, ktoré nariadila zavrieť, ale aj iných firiem, ktoré sú na ne naviazané,
  • že zvažuje zavedenie kurzarbeitu či skoršie zavretie hnedouhoľných baní,
  • ako by mala vyzerať naozaj dôsledná karanténa,
  • v čom zabral Pellegrini a ako veľmi zlyhal Kičura,
  • ako pre priemysel chystá lacnejšiu elektrinu,
  • prečo sa domnieva, že doterajšie počty nakazených na Slovensku sú ešte len tichom pred búrkou.

Ktoré opatrenia z nového vládneho balíčka proti dôsledkom koronavírusu môžu v najväčšej miere pomôcť zotaveniu hospodárstva?

Zoznam opatrení ešte stále iba finalizujeme, i keď verejnosť už videla jeho pracovnú verziu. Som za to, aby sme ho prijali celý, ale zároveň budem rešpektovať, ak budú mať kolegovia z vládnej koalície k niektorým veciam aj výhrady. Mnohé veci sme si už prekonzultovali, a preto si myslím, že väčšina opatrení schvaľovaním prejde. Navyše, zoznam opatrení, ktorý schválime teraz, nemusí byť konečný. Budeme operatívne reagovať na ďalší vývoj.

Veľa firiem hovorí, že v tejto chvíli by im veľmi pomohlo, ak by vláda začala masívnejšie testovať ich ľudí, aby sa vedelo, kto je prenášač, a zároveň, aby sa udržali otvorené hranice na dovoz surovín a vývoz hotových výrobkov. Čo v tomto smere viete urobiť?

Pre nákladnú dopravu navrhujem

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Koronavírus

    Richard Sulík

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie