Denník N

EÚ sa už rozpadla, nie je tam žiadna solidarita, hovoria ruské televízie. Naozaj v tejto kríze zlyhala?

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sleduje migračnú krízu na grécko-tureckej hranici. Teraz prišla kríza oveľa ťažšia a s ňou aj úloha, ako zadefinovať rolu EÚ, keď sa jednotlivé krajiny zahľadeli do seba. Foto - TASR/AP
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sleduje migračnú krízu na grécko-tureckej hranici. Teraz prišla kríza oveľa ťažšia a s ňou aj úloha, ako zadefinovať rolu EÚ, keď sa jednotlivé krajiny zahľadeli do seba. Foto – TASR/AP

Nechala Únia svojich občanov „v štichu“? Opýtali sme sa slovenských politikov a diplomatov.

Z Ruska s láskou. S takými nálepkami naložila Ruská federácia zdravotnícku pomoc a špecialistov, ktorých poslala v deviatich vojenských lietadlách do Talianska.

Do krajiny, ktorá v počte úmrtí už prekonala aj Čínu, kde sa koronavírus začal šíriť najskôr.

Za súčasnej krízy, keď si jednotlivé štáty blokujú predaj zdravotníckych pomôcok a čakajú na efektívnejšiu akciu z Bruselu, aj symbolická pomoc môže zafungovať ako dobré PR.

Rusko sa nielen podľa Financial Times snaží využiť príležitosť a zlepšiť blízke vzťahy s touto dôležitou krajinou EÚ. Krajina, ktorá čelí od anexie Krymu a vyprovokovania vojny na Donbase v roku 2014 sankciám, dokázala pohotovo využiť pomalú reakciu EÚ vo svoj prospech.

Paralelne so zdravotníckou pomocou jej štátne televízie šíria naratív o tom, ako sa EÚ počas krízy rozpadáva a kolabuje.

Pohľad z Ruska: EÚ kolabuje

„Myšlienka rodiny bratských národov je nahradená myšlienkou každý sám za seba,“ hovorí moderátorka v jednej z ruských televízií. „Rozpad EÚ je už hotová vec. V EÚ nie je solidarita,“ rozpráva analytik z Ruského inštitútu pre strategické štúdie.

Čerstvá analýza európskeho diplomatického servisu upozorňuje na to, že ruské prokremeľské médiá spustili významnú dezinformačnú kampaň. „Snažia sa využiť pandémiu koronavírusu na rozbitie dôvery v západných krajinách,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Koronavírus

    Plán obnovy EÚ

    Svet

    Teraz najčítanejšie