Denník N

Lízingovky zatiaľ čakajú, čo dohodnú banky

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Lízingovky financujú zhruba dve pätiny investícií podnikov do rozvoja, nákup každého druhého nového osobného auta je financovaný cez lízing. Firmy v problémoch sa preto aj na nich teraz obracajú so žiadosťami o odklad splátok.

Šéf Asociácie lízingových spoločností SR Richard Daubner dáva najavo, že s generálnym riešením čakajú na to, ako sa dohodnú banky a ako sa pritom zmenia podmienky zápisov do úverových registrov.

Ako lízingové firmy pociťujú opatrenia pre COVID-19?

Niektorých našich klientov to zasiahlo veľmi intenzívne. Veľa malých podnikateľov dnes nemôže vykonávať na základe uznesenia vlády svoju činnosť, keďže museli zavrieť alebo utlmiť svoje prevádzky.

Ako to riešite?

V prvom rade sa pozeráme na to, či klient nevie splácať naozaj pre COVID-19, alebo ide o klienta s dlhodobo zlou platobnou morálkou. Nie sme slepí, vidíme, čo sa deje, ale nechceme, aby sa táto situácia zneužívala. Zbierame podnety a pozeráme sa na každého klienta individuálne a hľadáme riešenie jeho situácie. Snažíme sa našim partnerom pomôcť. Ak to situácia dovoľuje, ideme spolu do zmeny splátkového kalendára. Až tento týždeň začali intenzívnejšie prichádzať žiadosti o splátkové kalendáre, ale stále to nie je nič dramatické.

Čakali ste, že sa klienti začnú ozývať tak rýchlo? 

Rozumiem, že si ľudia chcú nastaviť vopred cash flow. Ale nie sú ešte nastavené pravidlá, aby sme sa ubezpečili a ubezpečili aj našich klientov, že to bude bezpečná reštrukturalizácia. Hneď ako klient podľa súčasných pravidiel prejde zmenou splátkového kalendára a reštrukturalizáciou alebo bude mať novú zmluvu, dostáva sa do inej kategórie platobnej disciplíny. V rámci pravidiel, ktoré sú platné, sa môže dostať k skupine ľudí, ktorí stratia svoj kreditný profil.

Na to, aby sa odklad splátok neodrazil v registroch, pracuje NBS aj s bankami. Zúčastňujete sa týchto príprav tiež?

Ponúkli sme pomocnú ruku NBS ako asociácia, no najprv musia v tejto téme postúpiť ďalej oni. Bankový trh je výrazne väčší ako lízing. Oceňujem, ako intenzívne na tom NBS pracuje. Budú však musieť prísť s riešením, ako odlíšiť tých, ktorí majú naozaj v biznise problém a sú neplatiči, a tých, ktorí potrebujú túto zmenu iba pre COVID-19.

Čo sa zatiaľ deje s odkladom splátok? Odkladajú sa odklady, kým situáciu nevyrieši NBS?

Odklady sa robia aj teraz. Ale táto téma by mala byť rýchlo rozlúsknutá, aby sme nemali neskôr nefinancovateľných klientov.

Richard Daubner je šéfom ČSOB Leasingu od roku 2013, pôsobil v nej už od roku 2006. Aktuálne je aj výkonným šéfom Asociácie lízingových spoločností SR. V minulosti sa pohyboval v telekomunikačnom biznise, v spoločnostiach ako Telenor či Nextra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie