Denník N

Cestovný ruch sa zastavil, biznis, ktorý zamestnáva desaťtisíce ľudí, potrebuje pomoc

Úplne opustené a prázdne Španielske schody v Ríme. Foto – TASR/AP
Úplne opustené a prázdne Španielske schody v Ríme. Foto – TASR/AP

Hotely, penzióny, ale aj cestovné kancelárie na Slovensku sú nariadením štátu zatvorené už druhý týždeň. Len veľmi obmedzený počet stravovacích zariadení predáva jedlá cez okienko alebo prostredníctvom donášky.

Svoju prácu nemôže vykonávať okolo 160 000 zamestnancov v hoteloch, penziónoch, reštauráciách, kúpeľoch, akvaparkoch, lyžiarskych strediskách či v iných službách.

Stratu už nedobehnú tak ako fabrika

Subjekty cestovného ruchu na Slovensku zaznamenávajú prepad v tržbách, ktorý sa už počíta na desiatky miliónov eur. Strata sa zvyšuje každý deň.

Cestovný ruch je na rozdiel napríklad od automobilového priemyslu špecifický v tom, že túto stratu už v ďalších mesiacoch nemôže dohnať.

„Každý deň sa dá predať len toľko izieb, koľko je k dispozícii, každá nepredaná izba je stratená príležitosť, ktorá sa nevráti. V týchto službách sa nedá vyrábať na sklad a predávať, keď sa situácia zlepší,“ hovorí Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu.

Aj Gabriela Murínová, ktorá podniká v cestovnom ruchu od roku 2011 a predáva výlety cez internet, dnes rieši, že v dohľadnom čase sa žiadne výlety ani zájazdy konať nebudú. Na svojej webovej stránke cestovná kancelária jednodenne-vylety.sk informuje klientov, že sa z výletu nemusia odhlasovať, a ak už zaň zaplatili, cestovka im platbu vráti.

„V podstate ani nevieme,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie