Denník N

Drevári sa obuli do Mičovského. Sú proti presunu lesov pod ochranu prírody a chcú mu zobrať výber šéfa štátnych lesov

Ján Mičovský ako minister v marci 2020. Foto - TASR
Ján Mičovský ako minister v marci 2020. Foto – TASR

Nový minister pôdohospodárstva Ján Mičovský sa síce v tejto chvíli najviac sústreďuje na zabezpečenie dostatku potravín, no ako dlhoročný lesník a ochranár avizuje zásadné zmeny hlavne v oblasti riadenia lesného hospodárstva. Hneď na začiatku sa stretáva aj s veľkým odporom drevospracujúceho priemyslu.

Zväz spracovateľov dreva, pod ktorý patria hlavne domáce píly a iné drevospracujúce podniky s vyše tritisíc zamestnancami, vyjadril svojou tlačovou správou zásadný nesúhlas s novinkou, ktorú nový minister pre lesy vníma ako vôbec najprínosnejšiu. Zväz navyše chce v budúcnosti ministrovi pôdohospodárstva zobrať aj nominovanie šéfa najväčšieho štátneho rezortného podniku.

Čo prekáža drevárskemu zväzu

  • Drevárom sa nepáči Mičovského návrh na presun riadenia lesov z ministerstva pôdohospodárstva pod ministerstvo životného prostredia.
  • Naopak, žiadajú, aby v budúcnosti rezort pôdohospodárstva mal pod palcom naďalej nielen riadenie lesov, ale aj tie časti zákona o ochrane prírody a zákona o štátnej ochrane prírody, ktoré sa dotýkajú spravovania lesov. Doteraz sa ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo životného prostredia totiž často dostávali do sporov okolo lesov, lebo druhé z nich má na starosti ich ochranu.
  • Takisto zväz žiada aj úplné odpolitizovanie štátneho podniku Lesov SR. Generálneho riaditeľa podľa nich nemá ďalej vyberať minister pôdohospodárstva, ale nezávislý orgán. Napríklad komisia vymenovaná parlamentom.

Takýto princíp obsadzovania vedení štátnych podnikov zväz pritom považuje za nevyhnutný vo všetkých rezortoch.

„Lesnícko-drevársky sektor je mimoriadne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ochrana prírody

Ekonomika

Teraz najčítanejšie