Denník N

Zatvorenie hraníc nestačí, treba izolovať aj mestá a dediny, tvrdí košický biznismen, ktorý prežil v Číne karanténu

Igor Kolla. Foto - Antik
Igor Kolla. Foto – Antik

Majiteľ úspešnej košickej IT firmy Antik Igor Kolla strávil v Čine celú tamojšiu karanténu. Je tam už od začiatku januára, keď pôvodne vycestoval za biznisom do svojej čínskej dcérskej firmy. V Číne sa už teraz situácia upokojuje a sám začal organizovať výrobu rúšok a respirátorov pre svoju domovinu. Na Slovensku sa podľa neho boj s koronavírusom ešte len začína. Igor Kolla v rozhovore pre Denník E hovorí:

  • prečo podľa neho musí Európa prejsť iba na donášku potravín a liekov, aby ľudia už domovy vôbec neopúšťali,
  • ako Čína elektronickú výučbu žiakov dostala takmer na úroveň reálneho školstva s online dohľadom učiteľov,
  • prečo dva týždne karantény nestačia, ale treba aj ďalšie a potom ešte ďalšie dva týždne,
  • čo človek prežíva po dlhých týždňoch izolácie.

Aká je dnes situácia v Číne?

Posledné dva týždne je to tu už skoro normálne ako pred vírusom, ale stále to je taký stav voľnej karantény. Nekonajú sa ešte veľké spoločenské podujatia, deti nechodia do škôl. No už tu funguje normálna hromadná doprava. Ľudia sa až tak neboja.

Iste aj preto, že za posledné dva-tri mesiace tu vzniklo široké povedomie, ako sa treba správať v prostredí, ktoré môže byť nebezpečné. Dnes sa už ulice v Číne znova zaplnili. Dokonca sú dvojnásobne plnšie ako pred vírusom. Ľudia chodia von viac po tom, čo dlho nemohli.

Reštaurácie sú ešte zavreté, obchody sú však už otvorené. Ikea v Si-ane, kde bývam, otvorila svoj obchod pred týždňom. Pri vstupe do obchodov však všetkým zákazníkom merajú teplotu a kontrolujú ich totožnosť. A ak teplotu máte, dostávate sa do systému lokalizujúceho váš pohyb. Nech spoločnosť vie, kde ste sa pohybovali.

Vďaka čomu podľa vás Čína zvláda koronavírus tak, že tam počet nových prípadov postupne klesá?

Oblasti, kde sa objavil nejaký nakazený človek, Číňania postupne uzatvárali z väčších až na čo najmenšie celky. Ak sa to trebárs stalo v nejakom dome, najskôr zavreli ulicu pred ním a za ním. A postupne, keď sa vírus ďalej nešíril, uzavretie zredukovali na vchod do bloku s bytom nakazeného človeka.

Dvere bytov nakazených ľudí polícia zablokovala a naozaj z nich nevedeli vyjsť. Ak by tam horelo, tí ľudia asi zhoria alebo vyskočia z okien. Na druhej strane, o jedlo a lieky je tu postarané. Len si treba objednať a úrady to prinesú. Oznamy s ponukami visia všade. V Číne takýto systém izolácií mohol byť zavedený veľmi rýchlo, lebo v nej ľudia stále žijú v oddelených rezortoch.

Ako tie rezorty fungujú?

Sú to ohradené bloky domov a každý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Svet

    Teraz najčítanejšie