Denník N

Nevedia, či ich odvetvie ešte bude potrebovať. Kameramani či tréneri zvierat ponúkajú svoje služby za „predplatné“

Ilustračné foto - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto – Tomáš Hrivňák

„Správam sa zodpovedne, a preto dočasne neponúkam svoje služby. Hypotéka a účty však nepočkajú. Objednaj si moje budúce služby a pomôž mi prekonať túto krízu,“ privíta vás text na stránke smesvami.sk.

Funguje to jednoducho. Človek, ktorý akokoľvek podniká, sa na stránke prihlási, uvedie meno, bydlisko, povolanie a ponúkne službu za určitú sumu, ktorú bežne vykonáva, ale teraz na to nemá príležitosť.

Potom už len, v najideálnejšom prípade z domu, čaká, či sa mu niekto ozve a predplatí si jeho služby. Pre podnikateľov to môže pôsobiť ako vnútorná motivácia, že aj po odznení „ťažkých čias“ budú mať pre koho svoju činnosť vykonávať.

Takto svoje služby ponúkajú fotografi, kameramani, hotelieri, učitelia, grafickí dizajnéri, tréneri zvierat či harfisti.

Je si z čoho vyberať. Môžete si predplatiť vodné fajky v miestnom bare, zakúpiť lístky na detské predstavenie, líčenie na všetky príležitosti, či predobjednať čistenie komína. Ale len v budúcnosti, pretože všetci títo ľudia teraz sedia doma a mnohí sa ocitli v existenčnej situácii.

Prispejte teraz, aby kultúra žila potom

„Premiér práve dokončil reč v televízii a na mňa dýchol strach. Strach, čo ak odvetvie, v ktorom pracujem, o veľmi krátku dobu nebude potrebné? Zistil som, že viac ako toho, či bude na pultoch múka, sa bojím toho, či si ju budem mať za čo kúpiť.“

Takto sa prihovára Peter Konečný na platforme tootoot.fm. V súčasnosti podobne premýšľa mnoho ľudí, ktorí čakajú, čo sa bude diať. Konečný však chce kultúrny priemysel, predovšetkým umelcov na voľnej nohe, zachrániť už dnes.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie