Denník N

Gazprom aj Ukrajincom ponúkol lacnejší plyn ako SPP

V roku 2014 už Rusko rozhnevalo spustenie reverzného toku na Ukrajinu. Foto - TASR
V roku 2014 už Rusko rozhnevalo spustenie reverzného toku na Ukrajinu. Foto – TASR

Ceny plynu v Európe prudko padajú, ale slovenskí spotrebitelia z toho nič nemajú.

Premiér Robert Fico často a rád sľubuje ľuďom lacnejší plyn. Zvykne spomínať, že za tento a budúci rok by si domácnosti mali všimnúť asi 10-percentnú zľavu z plynu. Tvrdí, že lacný plyn bude na Slovensku aj vďaka tomu, že štát prevzal kompletnú kontrolu nad SPP, čiže najväčším tunajším dodávateľom plynu pre domácnosti a firmy.

Fakty a výroky ruských manažérov však ukazujú, že Slovensko zďaleka nie je na zozname VIP klientov Gazpromu.

Napríklad šéf Fondu národnej energetickej bezpečnosti Ruska Konstantin Simonov tvrdil, že Ukrajincom núkali na tretí kvartál za plyn cenu 247,18 dolára za tisíc kubíkov, čo sa Kyjevu zdalo veľa a prestal plyn od Gazpromu odoberať.

„Napríklad na Slovensko Gazprom predáva plyn dokonca o niečo drahšie,“ dodal Simonov o cene, ktorú núkali Ukrajincom podľa Gazeta.ru.

Plyn pre SPP nevyzerá lacný, ani keď sa porovná s podmienkami pre iných odberateľov v Európskej únii.

„Podľa dostupných informácií nemeckí zákazníci Gazpromu teraz nakupujú plyn za cenu mierne nad 200 dolárov za tisíc kubických metrov plynu,“ tvrdí energetický expert Karel Hirman. Platí to napriek tomu, že tranzit plynu do Nemecka je drahší, pretože plyn musí prekonať dlhšiu cestu.

Ak by to tak bolo, znamenalo by to, že SPP platí za plyn minimálne o pätinu viac ako nemecké firmy.

Kde sa stala chyba?

Štátny SPP informácie z Ruska odmietol komentovať.

Analytik Hirman upozorňuje, že Európska komisia už dlhšie vyšetruje Gazprom pre neférové praktiky pri tvorbe cien plynu pre niektoré krajiny Európskej únie. Takéto obmedzenia majú potom vplyv aj na ceny.

„Ceny sú, samozrejme, rozdielne, väčšinou je to proste výsledok rokovaní a dohodnutých zmlúv,“ myslí si o cenotvorbe Ruska Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Netreba podľa neho zabúdať, že Gazprom nie je tradičná firma a pri cenách pre jednotlivé plynárne „zohľadňuje aj politické potreby Kremľa“.

Sedí aj to, že čím viac je krajina závislá od dovozu plynu z Ruska, tým môže byť cena vyššia.

„Aj v minulosti platilo, ze čím ďalej na západ, tým je plyn lacnejší,“ upozorňuje Michal Hudec z energy analytics.

Kto je k Rusku bližšie, je od jeho plynu závislý viac. Slovensko však má výhodou v tom, že môže s prehľadom brať plyn aj zo západnej Európy reverzným tokom.

Hovorili, že štátny SPP bude mať väčšie páky na ruské ceny

Na to, aké kontrakty sa s Rusmi dohodnú, má vplyv najmä to, kedy sa dohadovali.

Tí, ktorí uzatvárali zmluvy v časoch, keď cena plynu bola vysoká, majú v dlhodobých kontraktoch cenu vysokú, dodáva Duleba.

Naša  zmluva s Gazpromom sa uzatvárala ešte v roku 2008, platí od roku 2009 a je podpísaná na 20 rokov.

Už približne rok je SPP čisto v štátnych rukách. Štát ako jeden z dôvodov na takúto kúpu hovoril aj o efektívnejšom vyjednávaní o cenách plynu s ruským Gazpromom.

„Ak by sa ukázalo, že je výhodné získať 100 percent SPP, tak si myslím, že by sme boli v silnejšej pozícii ako nejaká obchodná firma, keby sme rokovali s Gazpromom o cenách plynu. Som o tom presvedčený,“ hovoril pred rokmi premiér Robert Fico.

Nie je zmluva ako zmluva

Slovensko si skutočne v posledných rokoch vyrokovalo viaceré ústupky. Napríklad by sme už nemali tak veľa doplácať za plyn, ktorý síce z Ruska musíme odobrať podľa zmluvy, no ani ho nepotrebujeme.

V minulosti sa štátni reprezentanti hrdili tým, že dohodli aj priame zľavy, no o konkrétnych cenách sa spravidla mlčí, a to nielen u nás.

Najnovšie sme mali vyrokovať aj to, že cena plynu z Ruska už  nebude taká závislá od toho, ako sa vyvíjajú ceny ropy, ale väčší vplyv by na ňu mali mať ceny plynu na bežnej burze, kde sa zvyknú umiestňovať prebytky plynu. Napríklad také, ktoré krajiny odobrali z Ruska, museli ich zaplatiť, no nevedeli spotrebovať.

Práve preto, že každá krajina si nakupuje plyn podľa zmluvy odlišne, nie je celkom správne porovnávať to, čo platíme my, a aké ceny núkali Rusi Ukrajincom na tretí štvrťrok 2015, myslí si Hudec.

Ukrajinské ceny sú stále naviazané na ropu, ktorej hodnota za posledné mesiace spadla aj o polovicu, ceny Gazpromu pre SPP už niekoľko mesiacov reagujú hlavne na burzu s plynom. „Deje sa to však s odstupom času, keďže do cenového vzorca vstupujú dlhodobejšie priemerné hodnoty a nie okamžité fluktuácie cien na trhu,“ dodal Hudec.

Aj plyn však tento rok oproti minulému roku zlacnel. Martin Ondko zo spoločnosti Magna Energia hovorí, že reč je zhruba o 15 až 20 percentách. Navyše, síce len mierne a s odstupom času, reaguje plyn aj na vývoj cien ropy.

Kedy bude plyn lacnejší pre ľudí?

Európske štatistiky jednoznačne hovoria, že dovozné ceny plynu do celej Európskej únie, čiže najmä toho ruského, medziročne klesli  asi o 25 percent. Ako veľmi sa to týka aj Slovenska, nie je jasné.

Rusko ešte vo februári avizovalo, že jeho plyn zlacnie pre nízke ceny ropy aj o 35 percent. Hovorilo sa o priemernej cene pre Úniu asi 222 dolárov za tisíc kubických metrov. Otázkou je, či a akou mierou prispela do pozitívnych správ o zlacňovaní aj cena plynu pre SPP.

Keď sme sa pýtali v SPP, prečo ešte tunajšie domácnosti nepocítili nižšie ceny plynu, firma vysvetľovala, že cenotvorba nie je len o tom, za koľko plynárne nakupujú plyn.

„Náklady spojené s dodávkou plynu pre koncového odberateľa v domácnosti sa skladajú z piatich častí. Ide o náklady na tranzit, distribúciu a na skladovanie plynu. Tieto položky sa na celej výške nákladov podieľajú takmer polovicou a SPP ich nedokáže ovplyvniť. Medzi náklady, na ktoré máme dosah, patria iba náklady obchodníka vo výške približne 3 percent z celkovej ceny a cena samotnej komodity, ktorá vychádza zo spôsobu, akým nakupujeme plyn,“ povedal hovorca SPP Michal Holeš.

SPP získava plyn jednak od Gazpromu, ale aj na medzinárodných trhoch a tiež zo zásobníkov.

Už sľubujú lacnejší plyn

O tom, koľko budú domácnosti platiť za plyn, rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Hovorí, že plyn už od začiatku roka zlacnel. Vtedy išla jeho cena pre domácnosti dole v priemere o 1,1 percenta.

Len nedávno začal regulátor konanie, v ktorom ceny nanovo preklepne. Funguje to tak, že stanoví maximálnu cenu za plyn pre domácnosti z portfólia SPP. Ostatní hráči na trhu spravidla túto úroveň podliezajú. Niektoré firmy už pre vývoj na trhu priebežne zlacňovali, inde hovoria, že je to predčasné, a to najmä počas – pre plyn – „uhorkovej“ sezóny.

Prečo regulátor zareagoval až teraz, keď komodity padli ešte v závere minulého roka?

„Úrad sledoval situáciu na trhoch a chcel sa ubezpečiť, že trend poklesu je trvalý a nie iba konjunkturálny. Okrem toho bolo potrebné zohľadniť aj vývoj na Ukrajine,“ vysvetľuje hovorca regulátora Miroslav Lupták. Aké zlacnenie a odkedy môžeme čakať, zatiaľ nemôže pre prebiehajúce konanie komentovať.

Ľudia na Slovensku mali nižšie ceny pocítiť už dávno a rozhodne nemalo ísť iba o 7 percent, ktoré spomína premiér Fico, vyplýva z Hirmanových slov. Veď ceny ropy padli už na jeseň a odvtedy ani raz nenaznačili prudký nárast, čiže „už na jar bolo jasné, že ceny plynu budú nízke minimálne do konca roka,“ hovorí Hirman.

Lenže o koľko?

Prečo teda regulátor, ktorého šéf je nominantom Smeru, otáľa?

Možno naťahuje čas, aby mohlo SPP vykryť straty, ktoré v minulosti tvorilo na dodávkach plynu pre domácnosti. Bývalí nemeckí a francúzski vlastníci SPP sa zvykli sťažovať, že im regulátor dovoľuje účtovať domácnostiam iba také ceny plynu, ktoré nepokryjú jeho nákup. Pravdepodobná motivácia bola politická: udržať ceny plynu nízko, aj keď trhy hovorili opak.

„Regulátor sa neponáhľa znižovať ceny plynu, čo by mohlo pomôcť SPP aspoň čiastočne eliminovať výrazné straty z minulých rokov spôsobené politizáciou cenotvorby. Vyzerá to tak, že vtedy aj dnes regulátor vychádzal veľmi ochotne v ústrety politickým prianiam vlády. Takže kým v minulosti boli ceny vyregulované pod nákupné a distribučné náklady, dnes vďaka značnému poklesu nákupnej ceny sa tento nesúlad vyrovnáva,“ myslí si Hirman.

Inak povedané, buď skutočne Slovensko nemá na dodávky plynu porovnateľné zľavy ako iné krajiny, alebo zľavy využíva na to, aby sa preplatili straty SPP z minulosti, alebo je to kombinácia oboch.

Určitá úloha, ktorá môže znižovať úľavu pri nákupe plynu zo strany SPP, je pokles kurzu eura voči doláru, keďže plyn sa nakupuje v dolároch. Toto však vplýva na všetky krajiny eurozóny, čiže aj na Nemecko, s ktorým sa, keď príde reč na ceny plynu, nemôže SPP ani porovnávať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie