Denník N

Tesco zatiaľ nemusí zaplatiť štyri milióny, od večierky vymáha pokutu exekútor

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Britský reťazec dosiahol odklad zaplatenia štyroch vysokých pokút na súde.

Počas niekoľkých mesiacov potvrdila Štátna veterinárna  a potravinová správa (ŠVPS) reťazcu Tesco Stores štyri miliónové pokuty. Vymerala mu ich za nedostatky pri predaji potravín.

Pri určení výšky pokút postupovala podľa Zákona o potravinách. V ňom je zakotvené, že za opakované porušenie zákona môže dostať obchodník pokutu vo výške 1 – 5 miliónov eur.

Ktoré predajne dostali miliónovú pokutu

  • hypermarket Tesco Partizánske: 24.novembra 2014
  • supermarket Tesco Spišská Belá: 19. marca 2015
  • hypermarket Tesco Extra Spišská Nová Ves : 7. apríla 2015
  • hypermaret Tesco Dunajská Streda: 11. mája 2015

Tesco dosiahlo odklad

No britský reťazec zatiaľ štátu nič platiť nemusí. Aj keď ani v jednom z prípadov neuspel pri odvolaní a nedosiahol zrušenie či zníženie pokuty, získal odklad zaplatenia pokuty, kým rozhodnutia ŠVPS nepreverí súd.

„Proti všetkým rozhodnutiam, ktorými  boli Tescu Stores uložené pokuty vo výške 1 milión eur, spoločnosť podala na súd žaloby, v ktorých zároveň žiadala aj odklad vykonateľnosti rozhodnutí. Súd zatiaľ vo všetkých prípadoch spoločnosti vyhovel a uznesením odložil vykonateľnosť rozhodnutí,“  potvrdila pre Denník N hovorkyňa ŠVPS Paulína Komarová.

Pre Tesco je to podla analytika obchodu Ľubomíra Drahovského v súčasnej dobe pozitívna správa. „Ak nedokázal zmeniť rozhodnutie o pokute, dosiahol aspoň odloženie zaplatenia pokuty,“ vraví.

Malý obchod navštívi exekútor

V odlišnej situácii ako Tesco sa ocitol obchod, ktorý dostal druhú najvyššiu vymeranú pokutu. Firme Gregis, ktorá prevádzkovala potraviny na Obchodnej ulici v Bratislave dali koncom minulého roka inšpektori pokutu za predaj starých potravín vo výške štvrť milióna eur.

Začiatkom roka sa táto predajňa zavrela, no odvtedy sa niekoľkokrát otvorila a ďalej obsluhovala zákazníkov. Vždy tak však urobila len na niekoľko hodín.

Pri tomto obchode už šéf ŠVPS Jozef Bíreš avizoval, že bude musieť pokutu vymáhať exekučne. Firma sa voči nej neodvolala, ani ju včas nezaplatila.

Šéf Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava – mesto Miloš Mašlej pre Denník N upresnil, že dali 18. mája súdnemu exekútorovi  návrh na vykonanie exekúcie vo veci pokuty 250 000 eur.

Kritizujú výšku pokút

Také vysoké pokuty za porušenia zákona o potravinách, aké dostali tieto dve firmy, zatiaľ podľa portálu úradných kontrol iní obchodníci nedostali. Kaufland dostal pokutu 100-tisíc eur a aj ju zaplatil.

Miliónové pokuty kritizuje už od čias, keď boli do zákona o potravinách navrhnuté, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Tvrdí, že by pri určovaní výšky pokút malo byť rozlíšené pochybenie ľudského faktora od úmyselného poškodzovania spotrebiteľov pri predaji potravín.

Upozorňuje, že v inej oblasti hospodárstva, ale ani inde vo svete takéto pokuty nie sú. „Zákon o potravinách je špeciálne pre predajcov potravín, nie pre celý výrobný proces. Ak niekto úmyselne zapracuje vo výrobe do výrobku zdraviu škodlivé látky, dostane maximálnu pokutu 160-tisíc eur. Ak niekto predá lieky s neschválenými látkami, je pokuta do 35-tisíc eur. Prečo nie sú pokuty aj na iné výrobky a aj pre spracovateľov? „, pýta sa Konštiak.

To, že hociktorá, aj malá predajňa, môže dostať vysokú pokutu, považuje za zásah do vlastníckych práv a formu znárodnenia. „Pri zákonoch, ktoré nerozlišujú medzi úmyslom a nedbanlivosťou, a pri takej neprimeranej výške pokút, aká je na Slovensku, môže ktorýkoľvek zahraničný aj domáci obchodník zbankrotovať,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie