Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O tom, že je to ako za vojny a straty firmám musí podľa legendárneho bankára Draghiho kryť štát

Bývalý šéf ECB Mario Draghi Foto – TASR/AP
Bývalý šéf ECB Mario Draghi Foto – TASR/AP

Táto kríza nie je cyklická, firmy ani ľudia ju nezavinili, štáty im musia pomôcť aj za cenu veľkého zadlžovania, lebo škody budú inak obrovské a nevratné.

Mario Draghi je legendárny bývalý šéf Európskej centrálnej banky (bol ním v rokoch 2011 až 2019), ktorý zachránil euro po vypuknutí finančnej krízy a fakticky tak zachránil aj Európsku úniu pred rozpadom. Preto je dôležité vedieť, čo si myslí dnes o hospodárskej kríze v súvislosti s epidémiou koronavírusu, ktorá má podľa neho „biblické rozmery“.

Draghi napísal text pre Financial Times, ktorý by mali povinne čítať všetci európski premiéri a ministri financií.

Ani on nepochybuje, že nastane „hlboká recesia“ a že čelíme výzve, ako zabrániť nielen obrovským stratám, ale „nenapraviteľným škodám“.

V princípe hovorí, že straty súkromného podnikateľského sektora musia kompenzovať vlády, čo samozrejme povedie k vysokému zadlženiu štátov, ale je to vždy lepšie ako kolaps ekonomiky.

A očakáva, že vlády budú musieť oddlžiť súkromné firmy, respektíve nahradiť straty bankám, ktoré im poskytnú úvery.

Úlohou štátu je chrániť občanov a firmy pred šokom, za ktorý nenesú žiadnu vinu (na rozdiel o finančnej krízy, keď boli banky jasným vinníkom). Je to situácia ako za vojny, keď sa museli štáty tiež zadlžovať.

Otázka teda nie je či, ale ako majú vlády postupovať. Nestačí len zaistiť ľuďom, ktorí sa ocitli na dne, príjem (vo forme občianskej dávky), ale najmä ich chrániť pred stratou zamestnania.

Podpora firiem odkladom platenia dní je síce dôležitá, ale situácia si vyžaduje dramatickejšie postupy. Firmy musia dostať finančné injekcie, aby nemuseli prepúšťať  a niektoré vlády už to začali robiť, ale ani to nestačí.

„Jedinou efektívnou cestou je mobilizovať všetky časti finančného systému: trh dlhopisov, najmä v prípade veľkých korporácií, a bankový systém.“

A musí to byť hneď, bez byrokratických prekážok. Banky majú veľký vplyv naprieč celou ekonomikou a „môžu tvoriť peniaze okamžite“ – inými slovami, poskytovať úvery.

Štáty im musia garantovať dostatok peňazí a zároveň im zaručiť, že neupadnú do straty. Tieto banky by mali ihneď dávať firmám úvery bez toho, aby prepočítavali riziko návratnosti.

Štáty musia ručiť za všetky straty. V mnohých prípadoch budú firmy časom schopné tieto úvery splácať, ale v niektorých sektoroch ekonomiky musíme rátať s tým, že im bude treba tieto dlhy odpustiť.

Je to v podstate jednoduché: buď budú vlády kompenzovať firmám, ktoré si berú úvery, ich náklady, alebo tieto firmy skolabujú.

Podľa Draghiho nie je čas na argumenty o „morálnom hazarde“ (teda

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie