Denník N

Minister financií Heger: Hneď ako sa svet zapne, musíme vedieť reagovať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií Eduard Heger vraví, že stále majú ambíciu mať na konci volebného obdobia vyrovnaný rozpočet, ale pandémia koronavírusu im postavila vysokú prekážku. Väčšou ambíciou je tak preňho zdravá ekonomika a Slovensko ako tiger Európy.

Heger vraví, že v tomto roku predpokladajú väčší pokles ekonomiky ako v krízovom roku 2009, rámcovo zatiaľ uvažujú o prepade ekonomiky do 10 %. Rátajú s tým, že aj rozpočtový deficit bude zrejme vyšší ako pred desiatimi rokmi, odhadujú ho do 10 %, možno aj viac.

Minister v rozhovore vysvetľuje, koľko mesačne budú zrejme stáť doteraz oznámené opatrenia pre firmy a ich zamestnancov a koľko na to máme zatiaľ peňazí.

Postupné zapínanie ekonomiky bude závisieť od vývoja korona krivky, no aj od situácie u našich obchodných partnerov. „Hneď ako sa svet zapne, musíme vedieť reagovať,“ hovorí.

Ako sa pozeráte na slovnú prestrelku medzi premiérom Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, ktorú spustili stredajšie zápchy na cestách po prijatých opatreniach na Veľkú noc? 

Rozumiem, že sme ešte v koalícii krátko, ale dobrá komunikácia robí aj dobré vzťahy. Chápem aj to, že sme ešte len na začiatku volebného obdobia a zvykáme si na seba. Ale môj štýl je, že predtým, ako idem niečo povedať o koaličnom partnerovi, tak sa porozprávam najprv s ním a neriešim veci horúcou ihlou. Ale neberiem to tragicky. Túto tému však nesmieme zľahčovať. Som súčasťou všetkých rokovaní a naozaj tu ide o záchranu životov. Počas Veľkej noci ľudia migrujú po celom Slovensku. Preto je veľmi kľúčové, aby sme im vysvetlili, že určite stojí za to zniesť trochu diskomfortu, ale potom môžeme začať fungovať v oveľa lepšom režime.

Aké máte teraz vzťahy s Richardom Sulíkom? Je podpredsedom vlády pre ekonomiku, chcel byť ministrom financií. Ako si rozumiete?

Rozumiem si s ním veľmi dobre, často debatujeme o ekonomických témach, či už formálne na úrade, ale aj neformálne.

Zvonku to vyzerá tak, že minister hospodárstva Sulík je ten, kto tlačí vládu do toho, aby sa ekonomika začala čo najskôr otvárať. Premiér je v tomto opatrný. Vy máte aký postoj?

Zvonku to môže tak vyzerať práve preto, že tomu pomáhajú aj niektoré médiá. Poviem vám, ako to je.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie