Denník N

Ako chce koalícia pomôcť podnikom? O týchto návrhoch rokuje (zoznam opatrení)

Ilustračné foto N - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto N – Tomáš Hrivňák

Denník E má k dispozícii neoficiálny zoznam návrhov na pomoc podnikateľom a ekonomike, o ktorom rokujú koaličné strany. Dokument je pracovným materiálom ministerstva hospodárstva, ktorý koluje medzi koaličnými vyjednávačmi (celý zoznam nižšie v texte).

Zatiaľ nie je jasné, kedy by mohli byť opatrenia schválené. Dôležitým dátumom je však utorok 31. marca. Zamestnávatelia, ktorí chcú prepúšťať, berú do úvahy, že výpovedná lehota začína plynúť od nasledujúceho mesiaca.

  • Jadro návrhov na záchranu ekonomiky sa oproti začiatku tohto týždňa nezmenilo.
  • Väčšinu materiálu vypracovalo ministerstvo hospodárstva, detailnejšie pracujú na jednotlivých návrhoch aj na ministerstvách financií a práce.
  • Najdôležitejším posunom je predbežná dohoda, kto bude platiť mzdy zamestnancov, ktorých firma neprepustila, hoci pre nich nemá prácu. Návrh je, aby dostávali 80 percent mzdy, pričom 60 percent zaplatí štát a 20 percent firma.
  • Z materiálu vyplýva, že koalícia stále nemá presnú dohodu s bankami o tom, ako ďalej so starými úvermi.
  • Živnostníkom by sa podľa návrhu odpustili na tri mesiace minimálne odvody.

Opatrenia sú rozdelené na urgentné a „fázu 2“. Urgentnými sa myslia tie, „ktorých prijatie je potrebné veľmi rýchlo, rádovo v dňoch, max týždňoch“. „Každé ich odďaľovanie spôsobuje zvyšovanie škôd, ktoré bude potrebné v budúcnosti sanovať,“ píše sa v pracovnom materiáli.

Niektoré z nich už aj prijaté sú, napríklad zmeny v PN a OČR a časť posunov daňových termínov.

Pracovný materiál predpokladá, že s bankami sa ešte len bude rokovať a všetky zmeny, ktoré sa týkajú aj odborov, s nimi vláda prerokuje.

Kedy by mali byť opatrenia schválené

Premiér Igor Matovič jasne nehovorí, kedy by mali byť opatrenia známe v konečnej podobe. „Kým nevieme, aké peniaze a nástroje máme, nemôžeme ísť na bojisko, keď neviete s čím bojovať môžete,“ povedal.

Matovič má za sebou rokovanie európskych lídrov a hovorí, že sa dramaticky zmenila situácia na finančných trhoch. „Ten, kto bol ochotný pred mesiacom požičiavať, už teraz ochotný požičať nie je,“ povedal premiér. Musíme sa teda spoliehať viac-menej na to, ako sa dohodnú európski lídri a ako budú ochotné pomôcť európske bohatšie krajiny.

Snahou podľa neho je, aby sa opatrenia prijali čo najskôr. Zároveň hovorí, že by sa nefixoval na utorok. „Keď príde vo štvrtok dobré opatrenie, tak výpoveď sa dá stiahnuť. Keď už raz dáte výpoveď niekomu, nie je to o tom, že ju už neviete stiahnuť,“ povedal.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že by opatrenia mohli predstaviť najneskôr v pondelok. Vo štvrtok aj s ministrom hospodárstva rokovali so zväzmi s zástupcami firiem.

„Najviac dotknutí sú práve najmenší podnikatelia a malé a stredné firmy,“ povedal Heger. Najviac sú postihnuté tiež sektory, ktoré dnes nemôžu fungovať a musia ostať zatvorené. Heger hovorí, že teraz opatrenia dolaďujú a nastavujú plány.

„Ak to chceme správne uchopiť, riešenia musia byť veľmi adresné, aby sme pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú. Chceme byť vláda, ktorá je hospodárna, ktorá nerozhadzuje peniaze len tak,“ povedal.

Na pomoc v kríze by sa mohli použiť aj nevyčerpané eurofondy. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová hovorí, že žiada Komisiu, aby sa dali presúvať prostriedky medzi programami flexibilne.

„Akákoľvek byrokracia a technokratické prekážky pri čerpaní eurofondov musia ísť bokom,“ povedala. Momentálne máme v nezazmluvnených výzvach vyše štyri miliardy eur. Slovensko by mohlo požiadať aj o pomoc z eurovalu.

Heger si nemyslí, že by to bolo potrebné. „V najbližších mesiacoch a rokoch to asi nebude nevyhnutné, pretože Európska centrálna banka prichádza do priestoru s dostatkom peňazí, a preto na to nevidím dôvod pre Slovensko. Dúfam, že na to nebude dôvod pre väčšinu krajín Európskej únie,“ povedal Heger.

Banky by mali podľa Hegera odsúvať aj splátky úverov. Podmienky by si mali určiť banky. „Banky na to nevyhnutne nepotrebujú štát, je v ich réžii,“ povedal Heger.

S bankami komunikovali a riešia, v čom im môže pomôcť štát. „Pripravujeme viacero legislatívnych znení, ktoré sú potrebné,“ povedal.

Tam by sa malo určiť najmä to, na ako dlho by sa mal odklad urobiť. Na budúci týždeň by mohli ísť návrhy do parlamentu. Posunutie splátok je podľa neho nevyhnutné. „Nik nechce, aby bol trestaný za niečo, za čo nemôže. Koronavírus sem prišiel, nikto si ho nepýtal a zasiahol nás všetkých,“ povedal Heger.

Štát tiež pripravuje odklady – daň z príjmu, ale budú sa zastavovať aj iné lehoty. „Dúfam, že aj banky na to pristúpia,“ dodal.


Urgentné opatrenia:

Možnosť odkladu povinnosti podať riadne ročné daňové priznanie

Automaticky (bez podávania žiadosti či oznámenia) bude možný odklad povinnosti podať riadne ročné daňové priznanie pre fyzické a právnické osoby, z doterajšieho 31. marca 2020 na 30. júna 2020. Dobrovoľný preto, aby ten, kto má preplatok, mohol dostať vratku skôr.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Firmy

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Richard Sulík

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie