Denník N

Koalíciu čaká mína v podobe bankového odvodu. Peniaze z neho neexistujú, no štátu by sa hodili

Eduard Heger a Igor Matovič. Foto - TASR
Eduard Heger a Igor Matovič. Foto – TASR

Vláda bude tento týždeň rokovať s bankami, ako môžu pomôcť ľuďom a podnikom v čase pandémie. Otázke, čo bude ďalej s bankovým odvodom, ktorého stopnutie avizoval bývalý minister Žiga, sa noví vládni predstavitelia zatiaľ vyhýbajú. Budú ju však musieť vyriešiť. 

  • Bankový odvod má slúžiť na riešenie kríz v bankovom sektore a pandémia je kríza. Je na mieste riešiť, či by sa nemali tieto peniaze použiť.
  • Peniaze z odvodu existujú len účtovne, bývalá vláda ich v skutočnosti minula.
  • Banky pre odvod podnikli proti štátu právne kroky, sťažnosť dali aj Európskej komisii. Ak by vyhrali, môžu od štátu žiadať vyplatiť škody.

Aj keď má vláda pred sebou obrovské výdavky na záchranu ekonomiky, tento týždeň bude musieť zvažovať, či sa vzdá jednej zo záplat, ktorú ušili na deficit štátnej kasy ešte jej predchodcovia. Možnosť upustiť od bankového odvodu, ktorý pred koncom vlaňajška zdvojnásobila a na neurčito ponechala predchádzajúca vláda, ohlásil bankám bývalý minister hospodárstva Peter Žiga pri nástrele prvých opatrení v boji s pandémiou.

Premiér Igor Matovič sa k bankovému odvodu zatiaľ nevyjadril, vyhol sa jej aj v nedeľu na tlačovej besede po otázke Denníka E.

Použitie prostriedkov z bankového odvodu by žiadať mohol, aj keď banky odvod napadli v Bruseli. Kríza, na ktorú je odvod určený, totiž nastala. Pandémia vypla ekonomiku a pripravuje mnohých ľudí a firmy o pravidelný príjem. Ak nedostanú rýchlu pomoc, bankám mohutne stúpnu nesplácané úvery.

Na čo má odvod slúžiť (podľa zákona)

  • krytie nákladov spojených s riešením finančných kríz v bankovom sektore a na ochranu stability bankového sektora Slovenskej republiky,
  • doplnenie zdrojov Fondu ochrany vkladov potrebných na výplaty náhrad za nedostupné vklady.

Lenže žiadať, aby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie