Denník N

Koronavírus praje poradám na diaľku. Kríza zmení aj konferencie, tvrdí zástupca Slido

Ilustračné foto - Slido
Ilustračné foto – Slido
  • Pandémia koronavírusu praje firmám a službám, ktoré zabezpečujú porady na diaľku.
  • Hodnota akcií firmy Zoom stúpla o 100 percent.
  • Služby Facebook Messenger, Google Hangouts, Microsoft Skype a Cisco Webex rastú zrejme tiež, ale ich materské firmy sa pre epidémiu skôr trápia.

So Zoomom spolupracuje aj slovenská firma Slido, ktorá vo svete prerazila s aplikáciou na kladenie otázok. Zoom a Slido majú spoločný produkt, ktorý je vhodný na väčšie videomítingy.

Práca na diaľku sa v čase koronavírusu dostáva od technologických firiem do korporácií a malých podnikov a tento trend bude ďalej pokračovať, hovorí riaditeľ pre komunikáciu Slido Juraj Holub.

Ako veľmi rastie oblasť videokonferencií?

Rastie to ohromne a bude to rásť ešte viac. Odkedy vypukla koronavírusová kríza, nárast vyhľadávania v kategórii audioconferencing bol 565 percent. Veľa technologických firiem na západnom pobreží USA, ako je Uber, Airbnb dlhodobo podporujú režim práce na diaľku.

Teraz sa to posúva aj do mainstreamu – do väčších korporácií, v ktorých to predtým nebolo možné, a dokonca aj do malých podnikov. Akcie spoločnosti Zoom narástli od začiatku roka o sto percent.

Kto sú okrem Zoomu najväčší hráči v tejto oblasti?

Okrem Zoomu je veľmi veľký Microsoft Teams, Google Meet, Webex a ešte stále aj Skype.

Ktoré tieto služby ponúkajú zákazníkom najviac v bezplatnej verzii?

V zásade väčšina týchto nástrojov má nejakú verziu zadarmo. Platené balíčky sa líšia. Plus veľa firiem začalo teraz ponúkať nadštandardné funkcie, ktoré sa týkajú korony, napríklad pre učiteľov. Google Hangouts je úplne zadarmo. Tento nástroj sa však bude úplne zatvárať a nahradí ho Google Meet. Skype je úplne zadarmo, takisto aj Zoom je zadarmo do 60 minút.

Vyskúšal som si v posledných dňoch všetky aplikácie, ktoré ste spomínali, a mám subjektívny pocit, že výhoda napríklad Zoomu a Webexu je v kvalitnejšom zvuku a rozlíšení. Je to tak?

Teraz to možno vyznieva, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie