Denník N

Domáci výrobca striekačiek a ihiel: Štát tlačíme, nech povie, koľko od nás potrebuje. No jeho plány sú nulové

Teodor Lysák. Foto - Chirana T.Injecta
Teodor Lysák. Foto – Chirana T.Injecta

Podnik Chirana T.Injecta je jediným väčším výrobcom zdravotníckych striekačiek a ihiel v krajine. Dôležitú úlohu v ich produkcii hrá aj v celoeurópskom meradle. Zhruba každá trinásta striekačka a ihla vyrobená na starom kontinente pochádza práve zo Starej Turej.

S generálnym riaditeľom firmy Teodorom Lysákom sme hovorili:

  • o tom, čo všetko robia na zachovanie svojej prevádzky,
  • prečo štát doteraz firme nepovedal, koľko zdravotníckeho materiálu od nej potrebuje.

Ako vám teraz vzrástol odbyt striekačiek a ihiel zo závodu v Starej Turej?

Dopyt sa zvýšil veľmi výrazne. Hlavne zo zahraničia. My však čakáme na slovenské objednávky. Zásobovanie domáceho zdravotníctva je pre nás priorita číslo jedna.

Priorita číslo dva je pre nás potom zásobovanie Česka, lebo tam máme dcérsku spoločnosť na produkciu chirurgického šitia. Do Česka však rovnako dodávame aj náš slovenský sortiment a sme tam v našich výrobkoch tiež najväčším dodávateľom.

Zásoby pre obe krajiny máme v každom prípade dostatočné. Napriek tomu tlačíme na naše slovenské štátne hmotné rezervy a ministerstvo zdravotníctva, aby nám konečne oznámili, koľko od nás potrebujú zdravotníckeho materiálu.

Dokonca štátu vieme objednaný materiál aj sami preskladniť, ak má záujem. Chceme však hlavne vedieť, kedy a koľko chce náš štát striekačiek a ihiel na starostlivosť o pacientov a očkovanie proti koronavírusu. Vakcína na trh raz príde, ale štát by mal mať na očkovanie aj dostatok vybavenia. Ostatné štáty sa striekačkami i ihlami masovo predzásobujú.

Ak sa Slovensko rýchlo nezmobilizuje s nákupom striekačiek a ihiel, môže mať podľa vás reálny problém s vakcináciou?

Očkovanie proti koronavírusu bude iste oveľa masívnejšie ako ktorékoľvek iné doterajšie očkovania proti chrípke. Zásobovanie originálnymi predplnenými striekačkami na vakcináciu nebude jednoduché. V celej Európe sú na ne iba tri fabriky v Nemecku, Taliansku a v Španielsku či vo Francúzsku. Sami im dodávame na ich produkciu kanyly.

Ich kapacity nebudú na rozsiahle očkovanie dostatočné. Podľa nášho názoru sa Slovensko na rad nedostane. Núka sa však iné náhradné riešenie. A to také, že Slovensko si kúpi iba vakcínu, ktorú potom bude podávať ľuďom klasickými striekačkami a ihlami, aké vyrábame aj my sami v Chirane.

Na menšie dávky pre jednotlivých lekárov a zariadenia sa pritom dá zakúpená vakcína rozriediť trebárs v Hlohovci, kde máme najväčšie farmaceutické kapacity. V danej situácii takéto riešenie považujeme za najrýchlejšie.

To, čo hovorím, ale musí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie