Denník N

Ako Verhofstadt vycvičil Tsiprasa (prepis prejavu)

Guy Verhofstadt. Foto - TASR
Guy Verhofstadt. Foto – TASR

Belgičan Guy Verhofstadt nešetril v Európskom parlamente ostrými slovami namierenými proti gréckemu premiérovi Tsiprasovi.

Šéf Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) Guy Verhofstadt sa v stredu v Európskom parlamente ostro vyhradil voči politike gréckeho premiéra Tsiprasa. Hneď na začiatku ho privítal slovami: „Vítajte, pán Tsipras. Ako vidíte, nemusíte sa báť Európskeho parlamentu, ako som už povedal, taký veľký demokrat ako pán Tsipras z nás predsa nemôže mať strach, to nie je možné.“ Prečítajte si jeho prejav, ktorý si nachystal a následne prerozprával v parlamente:

„Som nahnevaný, pán Tsipras, pretože, priznajme si to – už päť rokov ako námesační kráčame smerom ku grexitu. Už päť rokov. A v posledných mesiacoch dokonca k nemu bežíme s otvorenými očami. S vašimi otvorenými očami. Ale nie ste to vy, kto bude platiť účet. Kto zaplatí účet, sú obyčajní Gréci! Stratia 30 až 40 percent kúpnej sily, svojich príjmov.

Poviem to dnes veľmi jasne, čo máme my, ale špeciálne vy urobiť. A vy to viete veľmi dobre od samého začiatku. Máte doručiť balík hlbokých štrukturálnych reforiem. A keď hovorím o balíku, mám na mysli presný plán. Cestovnú mapu, jasný kalendár. Žiadne ďalšie zámery. Sme šesť mesiacov po voľbách a nič sme nevideli.

Chcete možno grexit? Určite to nie je to, čo chcú ľudia. Čo Grécko potrebuje, sú konkrétne návrhy, ako sa zbaviť klientelizmu. A konkrétne opatrenia na boj s korupciou. Cestovnú mapu, ako radikálne zoštíhliť verejný sektor: potrebujeme vidieť presný počet štátnych úradníkov, ktorí nebudú nahradení. Musíte transformovať štátne banky na zdravý súkromný finančný sektor. Otvoriť pracovný trh a pracovné miesta, ktoré sú teraz nedostupné pre mnoho mladých ľudí.

Potrebujeme vidieť konečný dátum, kedy sa to stane. Teda žiadne zámery. Potrebujeme vidieť texty návrhov právnych predpisov, kalendár, legislatívu. Ukončiť privilégia majiteľov lodí, armády, ortodoxnej cirkvi, gréckych ostrovov a nechceme zabudnúť ani na politické strany vrátane tej vašej, pretože vy tiež máte pôžičku zo štátnej banky. Nevidím rozdiel medzi vami a Samarasom, ten fyzický áno, ale nie v tejto súvislosti.

Ešte jeden rozdiel je ten, že vy máte mandát. Ešte nikdy nemal grécky premiér taký silný mandát ako vy. Dvojitý mandát. Jeden v parlamentných voľbách, jeden v referende. Grécki ľudia majú plné zuby toho, čo sa dialo s Gréckom v posledných dekádach. Zmeňte to!

Ale my tiež máme zodpovednosť. Eurozóna musí na to reagovať novým prístupom. Potrebujeme vytvoriť, čo má každá menová únia: skutočnú politickú a ekonomickú úniu, s fondom na vykúpenie dlhu dostupným pre každého, každú členskú krajinu, nielen pre Grécko. Tak ako to je v každej udržateľnej menovej únii.

Pán Tsipras, ale prvá vec je, že musíte prísť s vaším reformným programom. Nie je to debata o tom, či bola skôr sliepka alebo vajce. Je to vaša voľba. Ako chcete, aby si vás pamätali? Ako nehodu voličov, ktorá urobila ľudí chudobnejších? Alebo ako skutočného revolučného reformátora? (pozn. v parlamente dodal aj toto: V tradícii Trikoupisa a Venizelosa. Hovorím o veľkom vodcovi, ktorý viedol svoju krajinu medzi dvomi svetovými vojnami a modernizoval ju.) Nespadnite do pasce PASOK. Nezraďte svojich ľudí. Pretože 80 percent z nich chce mať euro. Ukážte, že ste skutočný vodca a nie falošný prorok.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie