Denník N

Producentom videohier sa darí, ale tiež sa boja veľkej krízy, hovorí Šimon Šicko

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V ére karantén, zatvorených škôl a práce z domu rastie záujem o počítačové hry. Cíti to aj Pixel Federation, najväčšia slovenská vývojárska firma v tejto oblasti.

Jej riaditeľ a spolumajiteľ Šimon Šicko v rozhovore pre Denník E odhadol, že kríza im môže zvýšiť tržby o 10 percent oproti plánu. Ak však bude veľmi zlá, problém budú mať aj oni.

Šicko tiež rozbehol iniciatívu Kto pomôže Slovensku, ktorá už vyzbierala takmer 1 milión eur na rôzne pomôcky pre zdravotnícke zariadenia, aby lepšie zvládli pandémiu koronavírusu.

Hovorí aj o tom, že:

  • ľudia sa viac hrajú, lebo sú doma, ale biznis zatiaľ nerastie,
  • v Číne už rastie, lebo krajina zvládla krízu a medzi ľuďmi je dobrá nálada,
  • pre Pixel Federation bude kľúčové, ako krízu zvládne USA a Nemecko,
  • firmy z rôznych odvetví budú hľadať záchranu pred krízou v online prostredí.

Podľa zahraničnej tlače epidémia koronavírusu pomáha producentom videohier. Platí to aj pre vás?

Máme nárast tržieb, ktorý sme však plánovali aj pred touto krízou. Rastú nám všetky tri kľúčové výkonnostné ukazovatele – akvizície nových hráčov, monetizácia aj retencia, teda koľko hráči vydržia v našom produkte. Zdá sa, že v tejto prvej fáze nám kríza trošku pomáha. Nevieme však úplne vyhodnotiť, akú úlohu zohráva to, že veľa ľudí je teraz doma.

Aké trendy sledujete na svojich najvýznamnejších trhoch? 

Slovenský trh tvorí len malú časť našich príjmov. S rešpektom a s obavou sa pozeráme hlavne na dva trhy – Nemecko a USA. Zdá sa, že Nemecko túto situáciu zvláda dobre a do ekonomiky naleje veľa peňazí. Otázka je, či to budú peniaze z helikoptéry a či sa teda dostanú aj ku koncovému užívateľovi, ktorý zostane bez práce. V USA vývoj sledujeme s väčším znepokojením

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Rozhovory

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie