Denník N

Šéf realitky Martin Čapo: Ceny bytov nepadnú o 30 percent, ale zmena prišla – kľúče od miešačky dostali kupujúci

Realitný maklér Martin Čapo. Foto N – Tomáš Benedikovič
Realitný maklér Martin Čapo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia kupujúci byt sa dostávajú do lepšej situácie; už sa nebudú tlačiť s desiatimi záujemcami v jednej zaujímavej nehnuteľnosti, ale budú mať päť, z ktorých si budú môcť vybrať, vraví šéf realitnej kancelárie Riešime bývanie Martin Čapo.

Maklér známy aj z relácie Nové bývanie v rozhovore hovorí:

  • či ľudia v týchto týždňoch kupujú byty, alebo vyčkávajú,
  • prečo si myslí, že ceny bytov prudko nepadnú,
  • či klesajú ceny prenájmov, lebo sa na trhu objavili Airbnb byty,
  • aj prečo korona môže realitný trh ozdraviť.

Ako koronakríza zmenila váš bežný deň?

Som doma, čo zase nie je taká tragická vec, lebo som ušetril relatívne veľa času dochádzaním do Bratislavy, keďže tam pracujem, ale nebývam. Čo sa týka mojej práce, zistil som, že veľa praktických vecí viem riešiť aj z domu, možno až 90 percent. Preto to nevnímam až tak tragicky.

Ako je na tom realitný biznis? Máte vy a vaši makléri menej práce?

Zatiaľ nie, práce máme pomerne dosť. Situácia sa zmenila a je pravda, že asi nemáme taký objem fyzických obhliadok bytov a domov, ako sme mali predtým, ale ponúkame napríklad sprevádzané virtuálne prehliadky cez 3D modely nehnuteľností. A ani fyzické obhliadky sa úplne nezastavili, máme aj tie, potvrdzujú sa aj definitívni záujemcovia o nehnuteľnosti. Popritom máme dosť veľa marketingovej práce, takže nesedíme doma s tým, že by sme nevedeli, do čoho pichnúť.

Takže predaj nehnuteľností sa ani v týchto týždňoch nezastavil.

Nie. Ľudia sledujú inzeráty a volajú nám, ak majú záujem. Ako som povedal, máme aj fyzické obhliadky so záujemcami. V realitnom svete necítim katastrofu, o ktorej niektorí hovoria v médiách.

Neodmietajú sa ľudia ísť fyzicky pozrieť na byt z obavy pred nákazou?

Ani nie, mám pocit, že my, makléri, sme v tomto smere opatrnejší ako naši klienti. V našej firme sme už pred tromi týždňami spustili karanténne opatrenia a už tri týždne máme aj home office. Vypracovali sme desatoro pre obhliadky – napríklad, že ich uskutočňujeme len v rúškach a vždy len s jedným záujemcom, teda v žiadnych skupinkách. Každej fyzickej obhliadke musí navyše predchádzať virtuálna obhliadka, aby sme vedeli, že kupujúci má o daný byt vážnejší záujem.

Bratislava počas koronakrízy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čiže ak v týchto dňoch chcem predať byt, mám šancu, že obchod zrealizujem bez ohľadu na koronakrízu?

Viem, že s ohľadom na to, ako negatívne správy okolo nás kolujú, zniem trošku neuveriteľne, ale veci normálne bežia. Realita je taká, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie