Denník N

Slovenská sporiteľňa a VÚB menia od júna poplatky, ľudí tlačia preč z pobočiek

Slovenská sporiteľňa, Košice. Foto - TASR
Slovenská sporiteľňa, Košice. Foto – TASR

Dve najväčšie banky Slovenská sporiteľňa a VÚB banka menia od júna svoje poplatky. Chcú ešte viac pritlačiť ľudí, aby využívali digitálne služby, menej pracovali s hotovosťou a obmedzili návštevy pobočiek. SLSP zmení aj zľavy k osobnému účtu.

Zdražovanie manipulácie s hotovosťou a práce v pobočke, ktorú si môžu ľudia urobiť sami na diaľku prostredníctvom internetbankingu či mobilnej aplikácie, robia banky dlhodobo. Pokračujú v tom aj v čase pandémie, keď sa ukázalo ako obzvlášť dôležité vybavovať veci digitálne a obmedziť stretávanie na minimum.

Slovenská sporiteľňa je prvá banka, ktorá ohlasuje zmeny v cenníku už počas koronakrízy. VÚB síce mení podmienky rovnako od júna, no zverejnila ich už začiatkom marca. Úvahy, ako do nich pretaviť zmeny v správaní spoločnosti v dôsledku pandémie, tam ešte nestihla dať.

Sporiteľňa pri zmenách v cenníku nesiahla na poplatok za vedenie osobného účtu, teda najčastejší poplatok, ktorý ľudia platia. Zostal na úrovni 5,90 eura. Avšak obmedzí možnosti získania zľavy.

Doteraz mohli mať klienti účet aj za polovičný poplatok, aj zadarmo podľa toho, ako účet využívali – najmä ako často platili kartou, využívali trvalé príkazy, inkasá a či si pravidelne sporili. Od júna banka v sadzobníku ruší možnosť mať účet za polovicu, zostane len stopercentná zľava. Pre pandémiu však urobí dočasné ústupky.

Pre pandémiu dá zľavy ako vo februári

Sporiteľňa sa zaviazala, že ľuďom na doterajšie zľavy do konca septembra nesiahne. Tí, čo mali vo februári nárok na zľavu, dostanú ju automaticky bez ohľadu na to, či budú spĺňať podmienky, až do konca septembra. Prizná aj polovičnú zľavu. Sporiteľňa vníma, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie