Denník N

Ako to bude s odkladmi splátok bankových úverov (aktualizované otázky a odpovede)

V roku 2020 vláda s bankami uzavrela dohodu o zrušení bankového odvodu a o tom, že im žiadnu podobnú daň nezavedie. Foto - Tomáš Benedikovič
V roku 2020 vláda s bankami uzavrela dohodu o zrušení bankového odvodu a o tom, že im žiadnu podobnú daň nezavedie. Foto – Tomáš Benedikovič

Po ohlásení dohody medzi vládou a bankami aktualizujeme odpovede na otázky týkajúce sa odkladu splátok bankových úverov a lízingov.

Tu je 25 najčastejších otázok a odpovedí na ne, ako sú známe dnes. 

Naďalej platí, že vláda a Národná rada SR budú ešte musieť schváliť sériu finančných zákonov, ktoré s tým súvisia.

1. Banky majú v koronakríze pomôcť odkladom splátok úverov. Budú to robiť pre všetkých automaticky alebo treba o niečo žiadať?

Banky budú odkladať splátky úverov len tým klientom, ktorí o to prejavia záujem. Vyplnia jednotnú žiadosť, ktorú bude treba doručiť banke. Schvaľovanie by malo byť prakticky automatické, no nemusí byť pre všetkých. Bude pre tých, ktorí si doteraz riadne plnili svoje povinnosti a splácali načas. Tolerovať sa bude omeškanie 30 dní.

2. Môžem už banku požiadať o odklad splátok alebo musím na niečo čakať?

Banky sa vedeli s klientom dohodnúť na odklade splátok aj doteraz, štandardne najviac na pol roka. Pripravujú sa však nové riešenia s odkladom až na deväť mesiacov a bez toho, aby zápis v úverovom registri neskôr v budúcnosti ovplyvnil bonitu žiadateľa o novú pôžičku. Odklady po novom by tak mali byť výhodnejšie ako po starom. Treba počkať na účinnosť zákona (tzv. lex korona), ktorý však ešte nebol ani vo vláde.

3. Zamestnávateľ mi povedal, že na výplatu mať nebude. Mám už požiadať o odklad splátok? Alebo mám použiť peniaze, čo mám odložené do rezervy?

S bankou treba komunikovať hneď, ako je jasné, že človek na splátky úveru nebude mať. V tejto situácii sa dlžník s bankou dohodne aj skôr, ako mu to prikáže nejaký zákon z balíka lex korona.

Za bežných okolností banky počas odkladu splátok účtujú klientovi úrok. Ten musí zaplatiť, keď sa splátky obnovia. Je to riešenie v núdzi, úver predraží. Preto je na zváženie využitie vytvorenej rezervy. Problém je, že nikto teraz nevie, ako dlho bude výnimočná situácia okolo pandémie trvať a či ľudia nebudú svoje rezervy potrebovať aj na tie najzákladnejšie výdavky.

4. Na aký dlhý čas banky umožnia odklad splátok úverov? 

Banky by mali klientom umožniť odklad splátok najviac na deväť mesiacov. Pri lízingu by mal byť odklad na tri mesiace s možnosťou predĺženia o ďalšie tri mesiace.

Neznamená to, že maximálnu lehotu musia klienti automaticky využiť. Môžu si dohodnúť aj kratší odklad, možné bude aj obnovenie splácania skôr, než sa dohodlo.

5. Budú si banky za odklad splátok pýtať poplatky?

Bude to bez poplatkov. Úroky sa však budú počítať normálne, so sadzbou, ktorú si klient s bankou dohodol. Klient ich bude môcť zaplatiť aj s odloženou istinou na konci splácania úveru, môže si dohodnúť rozloženie do zostávajúcich splátok i rôzne kombinácie.

6. Budem musieť ísť odklad vybaviť do pobočky?

Banky teraz vytláčajú klientov čo najviac do digitálneho prostredia. Odklady budú robiť na diaľku. Na webe by mali mať jednotný formulár, ktorý klient banke odošle. Komunikovať sa bude primárne digitálne, cez mail, cez internetbanking či cez telefón. Obsluha v pobočke zostane tiež, no ľudia by ju mali využiť len vtedy, ak to inak nevedia.

7. Musia mi banky umožniť odklad splátok? 

Odklad splátok je súčasťou takzvaného balíka lex korona, banky budú povinné podľa neho postupovať. Vykrúcanie (ani pred jeho účinnosťou) by nepomohlo budovaniu dobrého mena banky.

8. Ako dlho budú banky robiť odklady splátok? Musím sa ponáhľať, ak zatiaľ zvládam dlhy platiť? Môžem niečo premeškať?

Lehota, počas ktorej budú banky umožňovať odklady splátok v extra pružnom režime, zatiaľ nie je známa. Podľa premiéra sa ponáhľať netreba, treba si to premyslieť, o odklad sa dá požiadať „kedykoľvek počas pandémie“.

9. Čo sa stane po uplynutí lehoty, počas ktorej budú splátky odložené?

Klient začne opäť splácať tak ako doteraz. Splácanie úveru sa mu predĺži. Je pravdepodobné, že banky umožnia aj mimoriadne splátky (ak takúto možnosť nemajú už teraz) bez poplatkov. Klienti si stále budú môcť dohodnúť aj zvýšenie splátky tak, aby to neovplyvnilo celkovú splatnosť.

10. O koľko sa úver odkladom splátky predraží?

Celková suma, ktorú bude úľava od splátok počas pandémie a výpadku príjmu klienta stáť, bude závisieť od viacerých premenných. Od výšky úveru, úroku, štádia splácania a najmä dĺžky odkladu. Zadarmo by odklad byť nemal. Banky by mali dať vopred klientovi dostatok informácií, aby vedel urobiť informované rozhodnutie. A to aj o cene.

11. Ktorých úverov sa bude odklad splátok týkať? 

Banky budú odkladať splátky úverov so splátkovým kalendárom. Ľuďom, ktorí nepodnikajú, aj živnostníkom, malým a stredným podnikateľom. Pri obyvateľstve to budú hlavne hypotéky a spotrebné úvery. Kontokorenty a kreditky, ktoré majú úplne iný charakter, sa odložiť nebudú dať.

12. Bude sa to týkať aj nebankových úverov? 

Nebankovky poskytujú úvery podľa rovnakej legislatívy ako banky, takže sa ich to bude týkať rovnako. Odklady budú možné aj pri lízingu, mali by byť na tri mesiace s možnosťou predĺženia o ďalšie tri. Kreditných kariet sa odklad týkať nebude.

13. Ovplyvní odklad moje možnosti získať nový úver v budúcnosti?

Banky majú riešenie, ako si poradia so zápisom v úverovom registri o odklade splátok pre výpadky príjmu počas pandémie. Zápis v dôsledku lex korona a dohodnutý odklad splátok by nemal v budúcnosti ľudí pri žiadosti o nové pôžičky obmedzovať.

14. Môžu si banky dávať nejaké podmienky, aby mi umožnili odklad splátok?

Jedinou podmienkou bude, že klient nemôže mať omeškanie viac ako 30 dní k dátumu podania žiadosti. Nesmie mať v omeškaní alebo zlyhané ani iné úvery.

15. Týkajú sa odklady aj úverov samosprávam?

Nie, tieto vzťahy budú banky naďalej posudzovať individuálne.

16. Čo sa stane s poistením k úveru, ak si splátky úveru odložím?

Aj keď si človek odloží splátky istiny a úrokov, poistenie je poplatok, ktorý musí platiť naďalej. Inak mu poistenie zanikne.

17. Môže odo mňa banka chcieť v súvislosti s odkladom splátok nejaké zabezpečenie navyše?

Nie, banky nebudú chcieť dodatočné zabezpečenie, a to ani pri podnikateľoch či malých a stredných podnikoch.

18. Môžem o odklad splátok požiadať aj viackrát?

Nie, o odklad splátok v dôsledku pandémie budú môcť ľudia a firmy požiadať len raz. Preto si treba dobre zvážiť, kedy tak urobiť.

19. Koľko to bude trvať, kým mi banka žiadosť vybaví ?

Zo zákona to nemôže byť viac ako 30 dní. Takáto lehota je preto, aby vedeli banky nápor žiadostí zvládnuť. No môže to byť aj menej, niekoľko dní. Bude to závisieť aj od kanálov, ktorými budú ľudia posielať žiadosti. Spracúvanie tých digitálnych bude rýchlejšie.

20. Mám k hypotéke aj nárok na bonifikáciu úrokov. Čo sa s tým stane? Prídem o túto podporu?

Nie, spolu s odkladom splátok sa do budúcna posunie aj konečný termín čerpania štátnej podpory pri hypotékach.

21. Už som požiadal o odklad splátok, čo mám teraz robiť, aby som išiel po novom?

Treba si počkať na účinnosť zákona, ktorá by podľa Slovenskej sporiteľne mohla byť už po Veľkej noci. Potom treba spísať žiadosť o odklad splátok nanovo.

22. V minulosti som už mal odklad splátok, bol som istý čas neplatič. Môžem si požiadať o odklad splátok?

Podľa vysvetlenia Slovenskej sporiteľne sa bude skúmať, či je klient v omeškaní ku dňu podania žiadosti, nie to, ako splácal v minulosti. Ak teraz spláca riadne alebo je v omeškaní do 30 dní, odklad splátok bude možný. Ak je v omeškaní aj teraz, treba s bankou komunikovať a dohodnúť sa individuálne

23. Môžem požiadať iba o zníženie, nie o odklad splátok?

Lex korona, kde sa rieši odklad splátok, neobsahuje časti o znížení splátky. No banky sa vedia na tomto riešení s klientom individuálne dohodnúť. Treba o to požiadať.

24. Bude sa odklad splátok týkať aj kreditiek a povoleného prečerpania?

Nie, týka sa len splátkových úverov – teda spotrebných úverov a hypoték (pri obyvateľstve) a splátkových úverov podnikateľov. Kto nevie splácať kreditky či kontokorent, mal by sa obrátiť na banku a riešiť to individuálne.

25. Počas odkladu sa mi skončí doba fixácie. Čo sa stane? Posunie sa aj tá?

Čas refixu sa nezmení. Banka pošle novú sadzbu klientovi aj počas odkladu splátok. Po obnovení splácania už bude platiť splátku pri novej úrokovej sadzbe. Za predpokladu troj- a päťročného refixu môžu podľa Slovenskej sporiteľne ľudia stále čakať výhodnejšiu sadzbu, ako mali pred rokmi. Odklad splátky bonitu klienta, a teda ani výslednú sadzbu, neovplyvní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie