Denník N

Koronavírus: Ako požiada zamestnávateľ a SZČO štát o príspevok (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

V pondelok  o 12. hodine ministerstvo práce spustilo podávanie žiadostí o príspevok na mzdy pracovníkov pre zamestnávateľov a SZČO, ktoré majú zamestnancov a museli na základe rozhodnutia v marci zatvoriť svoje prevádzky (opatrenie číslo 1).

V stredu odštartovala pomoc pre SZČO, ktorých prevádzky síce neboli zatvorené, ale im klesli tržby. Začiatkom budúceho týždňa by mali spustiť pozmenenú schému pomoci pre firmy s poklesom tržieb a pre veľké firmy.

Podnikatelia potrebujú informácie, ako požiadať o príspevok, ale podľa našich informácií sa stále nedokážu dovolať na ministerstvom zriadené call centrum so svojimi otázkami. Na najčastejšie sa opakujúce otázky im preto odpovedáme my.

Mám živnosť od 1. 2. 2019. Mám povinnosť platiť iba zdravotné odvody, sociálne odvody ešte neplatím. Od 1. 7. 2020 mi vzniká povinnosť platiť sociálne odvody. Mám nárok na príspevok?

O príspevok môže požiadať len SZČO, ktorá bola nemocensky a dôchodkovo poistená ako povinný alebo dobrovoľný poistenec, a to v období do 31. marca a poistenie jej trvá aj po tomto dni.

Nárok na príspevok má aj SZČO, ktorá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie