Denník N

S kurzarbeitom na veľké dlhy

Igor Matovič s predstaviteľmi zamestnávateľov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič s predstaviteľmi zamestnávateľov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda by mala nabrať odvahu a priznať zamestnancom skutočný stav.

Autor je analytik INESS

Prebieha súťaž o štedrejšieho. Veľkí zamestnávatelia chcú čo najvyššiu náhradu mzdy, prstom ukazujú na nemecký alebo rakúsky systém kurzarbeitu, ktorý pokrýva až 85 percent mzdových nákladov. Novinári a niektorí ekonómovia tvrdia, že by sme si mali požičať, koľko sa bude dať. Všetci argumentujú zachraňovaním ekonomiky, predovšetkým zamestnanosti.

Akosi sa zabúda na to najdôležitejšie – hodnotu za peniaze. Ani núdzový stav, ani spustené tlačiarne ECB nás neoprávňujú zabudnúť počítať.

Nechajme teraz bokom otázku, či je zachovanie zamestnanosti skutočne legitímny cieľ. Vychádzajme z toho, že slovenské hospodárstvo bolo pred krízou nastavené ideálne. V takom prípade má skutočne zamestnanecký kontrakt hodnotu – je to poistka pre okamžité naštartovanie výroby, poistka skorej mzdy pre zamestnanca. Ale ani v tomto prípade sa nemôžeme tváriť, že zdroje nie sú vzácne. Aj tu je kľúčová otázka hodnoty za peniaze – za akú najnižšiu sumu sme schopní udržať zamestnanosť?

Ekonomická analýza hovorí jasne – o euro viac, ako je dávka v nezamestnanosti, ktorej poberanie práve vláda predĺžila zo šiestich mesiacov na neurčito. Dávka sa určuje ako 50 percent denného vymeriavacieho základu. Najnižšiu sumu teda predstavuje polovica hrubej mzdy + 1 euro pre každého človeka, ktorý nemôže pracovať.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie