Denník N

Vy máte ich firemné dlhopisy, oni dobrých právnikov a ochotu zahojiť sa na váš úkor

Autor je riaditeľom portálu Finstat.sk

V posledných rokoch sa investori dali zlákať vysokými výnosmi korporátnych dlhopisov slovenských a českých firmičiek, ktoré ich predajcovia radi prezentovali ako „garantovanú“ investíciu.

Tieto dlhopisy sa vo finančnom svete zvyknú označovať pekným názvom „High Yield“, alebo aj hanlivým pomenovaním „junk“.

Zjednodušme to tak, že na burze obchodované korporátne dlhopisy s ratingom Ba, B, BB sú tie krajšie nazvané high yield. Napriek tomu, že sú už v rizikovejšom pásme, stále ide o známe medzinárodné značky a firmy.

Na druhej strane tu však máme slovenské a české nelikvidné (na burze neobchodované) dlhopisy firiem, ktoré sú už tak či tak dosť zadlžené a veriteľom musia ponúknuť atraktívny výnos, lebo im nikto veľmi nechce požičať. To sú naše „junk“.

Ibaže teraz prišla pandémia a s ňou recesia, respektíve kríza. Akcie spadli o 25 percent a padnú ešte nižšie. Dlhopisy obchodované na burze spadli tiež.

Ale ak kapitalizmus nezanikne a ekonomika bude po obnovení ako-tak fungovať ďalej, ľudia budú kupovať tovar, tak firmy budú znova produkovať a predávať, vyplácať dividendy a splácať kupóny aj dlhopisy.

Väčšina veľkých na burze obchodovaných firiem nezanikne. Ak by aj niekoľko z nich skrachovalo, investície máte zvyčajne vo fonde, ktorý diverzifikuje do viacero firiem a emitentov.

Naproti tomu majitelia slovenských a českých korporátnych junk dlhopisov prídu pravdepodobne o celú investíciu.

Kto pôjde prvý

Ktoré firmy v tejto kríze zahučia? Tie najviac

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie