Denník N

Čo som sa naučil pri pokuse ostrihať si vlasy

Ilustračné foto - Pexels/Dmitry Zvolskiy/CC
Ilustračné foto – Pexels/Dmitry Zvolskiy/CC

COVID-19 zmení biznis i spotrebiteľské návyky. Budeme menej cestovať, budeme „outsourcovať“ menej vecí a viac si ich budeme robiť sami.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Keď minulý týždeň písal šéf spoločnosti BlackRock Larry Fink akcionárom, zamyslel sa nad tým, ako zmení biznis a spoločnosť pálčivá skúsenosť s novým koronavírusom:

„Ľudia po celom svete premýšľajú o tom, ako pracujeme, nakupujeme, cestujeme a stretávame sa. Keď sa dostaneme z tejto krízy, svet bude iný. Zmení sa psychológia investorov. Zmení sa biznis aj spotrebitelia. A my sa budeme viac spoliehať na vlastné rodiny a jeden na druhého, aby sme zostali v bezpečí.“

Podobné zjavenie som tento týždeň zažil aj ja, keď som sa snažil ostrihať si vlasy. Ukazuje sa, že pravidelné strihanie za 30 dolárov nie je tak zásadne dôležité, ako som si myslel.

Pri príprave večere, ktorú som urobil v ten istý deň, mi došlo, že ani večera v reštaurácii, ani donáška do domu človeka nepoteší tak, ako keď si varí doma sám. A práve v tejto situácii pôsobí jedlo, ktoré si pripravíte sami, asi aj o dosť bezpečnejšie.

Budeme hľadať viac bezpečnosti

Pri pohľade na odvahu, ktorú predvádzajú zdravotnícki pracovníci a ľudia v iných dôležitých profesiách, a na hrozivé dôsledky koronavírusu na už aj tak oslabené komunity sa mnohí z nás v západnom svete môžeme stále tváriť, že život je nádherný. Jediné, čo musíme robiť, je zostať doma.

Ale medzi starosťami o svoje pracovné miesta, o svojich rodičov a o to, ako zabaviť naše školopovinné deti, si nájdeme čas aj na prehodnotenie svojich priorít. Čo budeme robiť inak, keď sa to skončí? Čo si budeme ctiť viac a čoho sa vzdáme?

Keď sa raz skončí najostrejšia fáza bitky o ochranu zamestnancov a peniaze, tieto otázky si bude musieť klásť aj podnikateľský svet.

Zatiaľ spomedzi ostatných vyčnievajú najmä dve témy. Po prvé, som si istý, že namiesto návštev vzdialených miest a vyhľadávania masovej zábavy budeme klásť väčší dôraz na menšie miestne aktivity.

Po druhé, tam, kde koronavírus

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie