Denník N

Poisťovne si lámu hlavu, ako spraviť odklad odvodov. Medzičasom vláda chystá ďalšie zmeny a odpúšťanie

Minister práce Milan Krajniak. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister práce Milan Krajniak. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Zdravotné poisťovne a Sociálna poisťovňa riešia, ako v praxi uplatňovať odklad odvodov.
  • Zatiaľ nie je stanovené, ako presne preukazovať pokles obratu.
  • Dôvera prijíma čestné vyhlásenia ako splnenie podmienky, Sociálna poisťovňa zatiaľ potvrdenia o poklese obratu neakceptuje.
  • Minister práce medzitým ohlásil ďalšie opatrenia, okrem iného odpustenie aprílových odvodov zatvoreným prevádzkam.

Len od pondelka platí v novele zákona o sociálnom poistení, že SZČO a aj zamestnávatelia si budú môcť odložiť odvody za marec do Sociálnej a zdravotnej poisťovne do konca júla. Odklad sa týka len podnikateľov, ktorým poklesli tržby minimálne o 40 %. Dnes minister práce Milan Krajniak avizoval, že odklad by mal byť 3 mesiace.

Minimálne sociálne odvody sú v roku 2020 pre SZČO vo výške 167,89 eura a na zdravotnom poistení 70,91 eura mesačne. Zamestnávateľ musí platiť 35,2 % z hrubej mzdy zamestnanca (25,2 % na sociálne poistenie a 10 % na zdravotné).

Marcové odvody sa mali platiť už do 8. apríla, teda posledný termín na ich zaplatenie je dnes. Zdravotné poisťovne dnes riešia, ako budú v praxi uplatňovať odklad odvodov, tým istým problémom sa zaoberá aj Sociálna poisťovňa.

Čo robia poisťovne

Platitelia poistného v Dôvere majú v elektronickej pobočke možnosť podať čestné vyhlásenie, ktorým deklarujú splnenie zákonom stanovenej podmienky. „Na základe tejto informácie pristúpime k posunu dátumu splatnosti preddavkov na poistné za mesiac marec,“ informoval Matej Štepianský zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Na technickom riešení pracujú aj v zdravotnej poisťovni Union. „V najbližších dňoch oznámime našim platiteľom detailne všetky možnosti a informácie k doručovaniu žiadosti o odklad splatnosti preddavku,“ hovorí Matej Neumann.

V tejto poisťovni bude možné žiadosť doručiť poštou na adresu sídla Union zdravotnej poisťovne, elektronicky na emailovú adresu zriadenú na tento účel alebo prostredníctvom správy cez konto v online pobočke (vytvorený nový formulár iba na tento účel).

„Našich platiteľov ubezpečujeme, že sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie