Denník N

Haló, aj nezamestnanosť zabíja

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister práce sa musí zamyslieť, či sme to posledné roky extrémne neprehnali so zvyšovaním minimálnej mzdy.

Autor je analytik INESS

V USA stratilo prácu v priebehu dvoch týždňov viac ako šesť miliónov ľudí. V susednom Rakúsku vzrástla nezamestnanosť zo štyroch na 12 percent. Na Slovensku máme stále platný zákon, podľa ktorého budúci rok vzrastie minimálna mzda o rekordných 12,5 percenta. Nikto to ešte nepovedal nahlas, ale pod rúškom tmy sa u nás odohráva to isté ako v Rakúsku. Od paniky nás delí len pomalosť vykazovania štatistík úradmi a hrubý Zákonník práce. Skôr či neskôr sa však budeme musieť pozrieť novej realite do očí. Čo potom?

Slovenská ekonomika je extrémne závislá od zahraničného dopytu. Do zahraničia predáme tovary a služby za dvojnásobok toho, čo ako domácnosti za rok spotrebujeme. V marci sa prepadol dopyt po automobiloch vo veľkých krajinách ako Francúzsko alebo Taliansko o viac ako 70 percent, apríl nebude lepší a ani vízia nasledujúceho polroka nie je ružová. Automobilky sú pritom špička ľadovca, ktorý zamestnáva 150-tisíc ľudí. Miera nezamestnanosti na Slovensku pôjde hore. Rekord 15 percent z poslednej krízy bude ohrozený. Čo s tým?

Slovenská vláda nedokáže nahradiť vypadnuté tržby zo zahraničia. Takú obrovskú sumu si ani nemôžeme požičať. Na strane exportérov a ich dodávateľov, či chceme, alebo nie, dôjde k poklesu tržieb, prevádzky aj zamestnanosti. Tu urobí vláda najlepšie, keď po prehrmení núteného zatvárania nechá ruky vo vreckách. Naopak, vláda toho môže veľa spraviť pre vnútornú ekonomiku a jej život. Tu je práce ako na kostole, keďže poslednú dekádu sa išlo na zotrvačník.

V prvom rade je potrebné

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie