Denník N

Minister Krajniak: Kurzarbeit pre veľkých predstavíme na budúci týždeň, s bankami si splátky musia dohodnúť sami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dnes ministri financií a práce zverejnili, že mzdové kompenzácie z prvej pomoci, ktorá bola zverejnená ešte predminulý víkend, sa rozširujú zo živnostníkov a malých podnikov aj na najväčšie firmy v krajine.

S Denníkom E však minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak hovoril aj o tom, ako vláda vníma celú paletu opatrení, ktoré od nej žiadajú najväčší slovenskí priemyselníci. A tiež o tom, čo všetko ešte vláda chce prijať pre veľkých a malých zamestnávateľov v najbližších týždňoch.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako vidí minister prijatie jednotlivých požiadaviek veľkých zamestnávateľských zväzov od moratória na konkurzy až po zníženie platieb za elektrinu,
  • koľko bude stáť pomoc veľkým podnikom,
  • čo ešte pripravujú na pomoc malým firmám a živnostníkom,
  • ako to nakoniec môže dopadnúť s topoľčianskym Decodomom
  • a prečo sa na call centrum živnostníci a malé firmy nevedia dovolať.

Od dnešného dňa je jasné, že do systému mzdových kompenzácií pre podniky s poklesom tržieb nad 20 percent, ktoré vláda vypláca vo výške od 180 do 540 eur na jedného pracovníka, už budú patriť aj veľké firmy s viac ako 250 zamestnancami. Považujete to už za konečné riešenie pre veľké firmy alebo sa budete zaoberať aj včerajšími návrhmi podnikateľských zväzov?

Nie je to rozhodne konečné riešenie. Budeme ďalej rozširovať opatrenia nielen pre veľké, ale pre všetky podniky, aby si z nich mohli vybrať. Chystáme ešte jeden model mzdových kompenzácií, pracujeme aj na modeli s kurzarbeitom. Predostrieme toho firmám viac, aby to zahŕňalo aj firmy, ako je napríklad košický U. S. Steel.

Oceliarne mali totiž už vlani svoju vlastnú oceliarsku krízu. Už vlani išli dole s tržbami, a tak by nám teraz nevedeli vydokladovať pokles tržieb. Ale aj oni idú na menší výkon, majú ľudí na skrátenom pracovnom čase, a preto musíme nejako pomôcť aj im. Ide nám o to, aby mzdové kompenzácie mohlo dostať čo najviac firiem. Preto sme podávanie žiadostí o kompenzácie firmám, ktorým klesol obrat, presunuli až na budúci týždeň. Nech majú viac možností, ako im môžeme vyhovieť.

Ako vnímate jednotlivé požiadavky veľkých zamestnávateľov, medzi ktorými nebol iba kurzarbeit, ale aj iné návrhy? Čo z nich prevezme vláda a čo je pre ňu neprijateľné?

Už ich priebežne zapracovávame, preto

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie