Denník N

O našej budúcnosti rozhodne úradník

Igor Matovič s predstaviteľmi zamestnávateľov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič s predstaviteľmi zamestnávateľov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Okrem počtu nových chorých by mala vláda každý deň informovať aj o počte zúradovaných žiadostí zamestnávateľov o pomoc.

Autor je ekonóm, odchádzajúci predseda strany Spolu

Hlavnou udalosťou každého dňa je zverejnenie počtu nakazených a testovaných. Chcel by som apelovať, aby novinári a verejnosť žiadali rovnako každodenné zverejňovanie iného, pre našu budúcnosť zásadného čísla: Koľko žiadostí o podporu pre zamestnávateľov a SZČO na udržanie pracovných miest stihlo v ten deň spracovať ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Vláda zverejnila svoj plán Prvej pomoci ekonomike s veľkolepým číslom 1 500 miliónov eur mesačne pred desiatimi dňami. Všetky médiá ho prebrali ako hotovú vec.

Je to normálne. Podobne veľkolepé, ale ešte o dosť väčšie čísla zverejnili premiéri a ministri financií po celej Európe.

Má to však háčik. Podstatné nie je, aké sumy sa ohlásia na tlačovke, ale koľko peňazí skutočne dorazí k zamestnávateľom a živnostníkom, ktorým hrozí krach. Počíta sa len to, čo je na účte a z čoho možno zaplatiť výplaty a iné záväzky.

Tento pondelok – osem dní po ohlásení a šesť dní po schválení detailného projektu vládou – spustilo ministerstvo práce portál pre žiadateľov. Vtedy len pre zamestnávateľov, ktorí svoje prevádzky museli zavrieť na základe rozhodnutia štátnych orgánov. V stredu popoludní sa portál otvoril aj pre živnostníkov, ktorí museli prestať s poskytovaním služieb z rovnakých dôvodov. Pre tých, ktorí síce nemuseli zavrieť, ale aj tak im klesli tržby, sa portál otvorí až budúci týždeň.

Prihlášky sa vypĺňajú v exceli, následne sa uložený súbor posiela mailom na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

V stredu na obed sa ministerstvo pochválilo, že žiadosti si už stiahlo 36-tisíc zamestnávateľov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie