Denník N

Sulík: Som ten pes, čo počuje ultrazvuk – otvorme v utorok maloobchody aj vonkajšie športoviská

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vicepremiér pre ekonomiku, minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík vysvetľuje, prečo odmietol Matovičov nápad na blackout a čo by sme mali urobiť, aby krajina pre koronavírus neskrachovala.

V rozhovore sa dočítate:

  • aké vážne sú Sulíkove spory s Matovičom,
  • ako by mal  štát zmierňovať opatrenia a čo nás koronakríza bude stáť,
  • kedy a ako by mal otvoriť reštaurácie,
  • či a za akých podmienok SaS vydrží v koalícii.

Začnime udalosťami zo stredy, keď ste prechádzali autom popri zápche spôsobenej policajnými kontrolami a napísali ste na Facebook status, ktorý otvoril otázku, či tu máme koaličnú krízu a či táto vláda vydrží. Bol veľmi rozhorčený a rozhorčená bola aj Matovičova reakcia naň. Museli ste si vyjasňovať veci cez Facebook?

Samozrejme, že táto vláda vydrží, a určite nemáme žiadnu koaličnú krízu. Je to len strašne nafúknutá udalosť, ktorá bola veľmi nešťastná a trápilo ma, že sme zbytočne naštvali mnoho ľudí.

Čo znamenala veta v statuse „premiérovi sa, žiaľ, neviem dovolať“? Bol to len jeden moment alebo dlhodobejší stav a on vás ignoruje?

Znamenala, že som sa premiérovi nevedel dovolať.

Bol to teda len momentálny problém?

S Igorom Matovičom normálne komunikujem. Máme pravidelne koaličné rady aj vládu a konštatujem len, že vtedy som sa mu nevedel dovolať.

Skúsme si ten status rozoberať na drobné, aby sme si ujasnili, čo všetko ste ním mysleli.

Zastavte, prosím. To určite robiť nebudem. Ten status bol napísaný tak, ako bol napísaný. Ja si za ním stojím a každý si ho môže prečítať. Teraz tu však nebudem robiť syntaxnú analýzu toho, čo ktoré slovíčko znamená. To môžu robiť právni experti k ústave a nie my k jednému statusu. Došlo k náprave a kolóny už nie sú. Nebudem sa k nemu vracať.

Ja sa k nemu vrátiť chcem, ide mi o systémové veci, ktoré z neho vyplývajú. Napísali ste, že „kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme. Kvôli 500 nakazeným na koronu áno“. Pre koľkých mŕtvych by sme si už mali a pre koľkých ešte nemali likvidovať ekonomiku?

Toto je zbytočné slovíčkarenie. Ide o to, aby sme nestratili nadhľad a aby sme sa pri boji proti koronakríze nezamotali tak, že pre detaily prestaneme vidieť les kvôli stromom. Ide o to, aby sme nestratili nadhľad a cit pre rozvážne a rozumné riešenia. Keď nejdeme pri 800 mŕtvych pre chrípku nič zatvárať a nikoho izolovať a normálne žijeme – a to sú predsa rovnakí ľudia –, nepreháňajme to s opatreniami, lebo to má privysokú cenu. Je taká, že naša ekonomika doslova krváca, len to nie je vidieť.

Ako silno krváca?

Je to ako s ultrazvukom, ktorý ľudské ucho nepočuje, ale psi ho počujú veľmi dobre a ja som ten pes. Vidím

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Koronavírus

    Richard Sulík

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie