Denník N

Kedy sa skončí recesia? O rozdieloch medzi Európou a USA

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Európa si jednoducho nemôže dovoliť čakať, kým sa epidémia skončí.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Poctivá odpoveď hneď na začiatku: nevieme. Súčasná recesia, ktorá sa ešte len začína, je prvá svojho druhu v moderných dejinách ekonómie. Analytici zvyčajne robia prognózy na základe minulých recesií. Hrabanie sa v štatistických ročenkách je však užitočné len čiastočne. Súčasná ekonomika funguje dosť odlišne ako tá v roku 1929. Môžeme si však pozrieť niekoľko scenárov.

Poďme najprv do USA. Americká ekonomika je stále najväčšia na svete. Čo sa stane v USA, odskáče si celý svet. Optimistické scenáre sa opierali o pomerne rýchle zabrzdenie pandémie v Číne. Nevieme, o koľko percent čínska ekonomika klesla v prvom kvartáli, ale dnes už vidíme známky oživenia.

Podľa týchto scenárov sa v USA predpokladal scenár v tvare písmena V: najprv rýchlo dolu, potom rýchlo späť hore. Spojené štáty však nástup pandémie hrubo podcenili. A tvrdo na to doplatili. Americká ekonomika nepadala ešte nikdy tak rýchlo ako teraz. Niektorým odvetviam, najmä cestovnému ruchu a leteckej doprave, ako keby vypli prúd. Vo veľkých štátoch, ako je New York a Kalifornia, sa ekonomika nezačne otvárať skôr ako koncom mája. Pravdepodobnejší scenár preto hovorí, že po dosiahnutí dna sa ekonomika najprv trochu odrazí, no ďalší rast bude pomalý. Namiesto písmena V bude pripomínať kvačku, ktorú má v logu firma Nike.

Firmy aj zamestnanci budú mať obavy z opätovného návratu pandémie i hospodárskej recesie. Namiesto investovania a spotreby budú šetriť. Každé šetrenie ekonomiku spomaľuje. Návrat k úrovni roka 2019 bude preto pomalý a potrvá minimálne päť rokov.

Ešte černejší scenár hovorí o recesii v tvare písmena L. V najhoršom prípade zostane americká ekonomika zavretá do septembra. V tom prípade by podľa analytikov americkej centrálnej banky zostalo bez práce až

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie