Denník N

Grécky parlament podporil dohodu s veriteľmi, eurozóna je rozdelená

Foto - AP
Foto – AP

Diplomati v Bruseli zdôrazňujú, že proti Grékom vystupuje nielen Nemecko, ale aj viaceré nové krajiny Európskej únie ako Slovensko, Slovinsko, Estónsko či Lotyšsko.

Gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa dnes nadránom podarilo získať súhlas parlamentu s návrhom dohody s veriteľmi.

Premiér po hlasovaní povedal, že dostal silný mandát na to, aby rokovania doviedol do konca. Má na to dnešok a zajtrajšok. Podporilo ho 250 z 300 poslancov.

Hlasovanie však odhalilo rebéliu v Tsiprasovej koalícii. Desať poslancov návrh odmietlo alebo sa zdržalo hlasovania a ďalších sedem sa vôbec nezúčastnilo. Tsipras tak nečelí len tlaku veriteľov, ale ale aj nespokojnosti vládnych poslancov.

Návrh dohody s veriteľmi, ktorý obsahuje škrty, daňové a sociálne reformy, viaceré nad rámec toho, na čo dali vláde mandát voliči v mimulotýždňovom referende, dnes prerokujú ministri financií eurozóny. Nepanuje medzi nimi jednotný názor.

Eurozónu nové grécke ťahy rozdelili

Kým napríklad Francúzsko grécky balík reforiem, za ktoré Atény požadujú ďalšiu finančnú pomoc vo výške 53 miliárd eur rozloženú na obdobie troch rokov, považuje za „seriózny a dôveryhodný“, Nemecko a ďalšie iné krajiny (medzi nimi aj Slovensko) majú vážne pochybnosti – o obsahu a dostatočnosti reforiem, aj o serióznosti gréckej vlády, ktorá posledné týždne predviedla niekoľko obratov o 180 stupňov.

„Nie som optimista. Je tam príliš veľa problémov, veľmi málo času a príliš veľa ľudí, ktorí neveria, že Gréci naozaj dodržia svoju stranu dohody,“ povedal Guardianu nemenovaný európsky diplomat.

Diplomati v Bruseli zdôrazňujú, že proti Grékom vystupuje nielen Nemecko, ale aj viaceré nové krajiny Európskej únie ako Slovensko, Slovinsko, Estónsko či Lotyšsko.

Ak by dnes ministri financií ukončili svoje stretnutie s tým, že grécke návrhy sú nedostatočné, stretnú sa zajtra v Bruseli najprv lídri štátov eurozóny a potom celej Európskej únie. Podľa Guardianu budú riešiť, ako Grécku pomôcť zorganizovať paralelnú menu, čo by bol začiatok Grexitu, teda vystúpenia krajiny z menovej únie. Odmietnutie gréckeho plánu by znamenalo aj plnokrvnú krízu gréckej ekonomiky. Už teraz sú grécke banky zatvorené a ich klienti si môžu vybrať len 60 eur na deň.

Tsipras nemá nič isté

Ak by sa ministri zhodli na tom, že Grécku ešte dajú šancu a podporia tretí balík pomoc v priebehu piatich rokov, zajtrajšie summity lídrov by sa odvolali.

Ani súhlas ministrov financií, ale nebude znamenať, že Tsipras vyhral. Vo viacerých krajinách by dohodu musel schváliť parlament a nie všade je isté, že by zahlasoval za.

Premiérovi tiež hrozí domáca politická kríza. Grécke médiá už špekulujú o vypísaní nových volieb, vláde národnej jednoty s opozíciou či o zásadných zmenách v kabinete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie