Denník N

Ako by mohol vyzerať návrat do normálu

Autor je viceguvernérom NBS, text vyjadruje jeho osobný názor
Tento text prvý raz publikoval 
na svojom blogu

Minule som sa vydal na tenký ľad. Chcel som trochu stimulovať verejnú debatu týkajúcu sa postupného otvárania ekonomiky a poukázať na nutnosť mať potrebnú infraštruktúru („rýchlu rotu“) pri zmene stratégie boja s vírusom. Našťastie, ľad zatiaľ nepraskol, čísla na Slovensku stále vyzerajú sľubne. Tak som sa rozhodol pokračovať a zhrnúť svoje myšlienky týkajúce sa možného otvárania (nič prevratného, skôr ide o sumár).

Dnešný text je o troch otázkach. Po prvé, čo je nutné mať na to, aby sme ekonomické obmedzenia postupne uvoľňovali? Po druhé, na základe akých kritérií sa máme rozhodovať pri týchto delikátnych úvahách? Po tretie, aká má byť postupnosť jednotlivých sektorov ekonomiky pri otváraní?

Nutné podmienky

Alfou a omegou je mať vírus pod kontrolou. Čo to znamená?

Určite netreba čakať dovtedy, kým nebudeme mať ani jeden nový prípad za deň. Dôležité je však, aby sme boli za bodom preklopenia trendu (inflection point) a aby aspoň týždeň (10 dní?) sme boli svedkami spomalenia.

Takisto počet ťažkých prípadov má byť významne pod kapacitnými možnosťami slovenského zdravotníctva (na jednotkách intenzívnej starostlivosti). Samozrejme, je nutné mať dostatok kvalitných ochranných pomôcok pre tých v prvej línii boja.

Kľúčové je aj detailne monitorovať šírenie vírusu a musí sa to diať v „priamom prenose“ (reálnom čase). Zahŕňa to viac vecí: mať k dispozícii dostatok testov (a aj ich masívne používať), informačné systémy o kontaktoch (aplikácie, GPS dáta, platobné karty, kamerový systém, softvér na analýzu, programátorov atď.), terénnych pracovníkov (testovači, „detektívi“, zdravotníci), ale možno aj represívne zložky na vynútenie opatrení. Vzhľadom na to, že Slovensko je malé a otvorené, špeciálnu pozornosť bude treba venovať hraniciam, aby sme čo najviac zabránili „importu“ infikovaných.

Treba si uvedomiť, že otváranie ekonomiky neznamená hneď aj uvoľnenie opatrení na obmedzenie šírenia vírusu. Naopak, pomôcť ekonomike bude možné len pri dodržiavaní striktných zdravotníckych procedúr: naďalej nosiť rúška a rukavice, dezinfikovať pracovné prostredie, merať teplotu alebo napríklad obmedziť počet ľudí v obchodoch. Na uvoľnenie opatrení v prípade rizikových skupín (seniori, chronicky chorí) môžeme nadlho zabudnúť.

Do zoznamu nutných podmienok by som zaradil aj otvorenú komunikáciu s verejnosťou. Obyvatelia musia byť informovaní o detailných plánoch a postupoch. Dôležité je, aby nevznikla panika, ak by čísla opäť stúpali (menšiu druhú vlnu pravdepodobne uvidíme). A tu sa dostávame k tomu, ako a kedy sprísňovať a uvoľňovať chod hospodárstva. Jeden krok dopredu, potom dva dozadu, potom zase dopredu…

Tanec s vírusom

Vírus sa šíri po sieti sociálnych kontaktov, a preto musíme lepšie rozumieť tomu, ako presne táto „pavučina“ vyzerá a do akej miery sú jej jednotlivé časti prepojené.

Rozlišovať je potrebné tak geograficky, ako aj sektorovo. Predsa na Kysuciach

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie