Denník N

Šéf Inštitútu finančnej politiky: Základný scenár u nás a našich partnerov ráta s tým, že pandémia potrvá dva mesiace

Riaditeľ IFP Eduard Hagara. Foto - Eduard Hagara
Riaditeľ IFP Eduard Hagara. Foto – Eduard Hagara

Vláda v stredu ukázala prvú makroprognózu, ktorá už zohľadňuje vplyv pandémie koronavírusu na ekonomiku a počíta s hlbokou recesiou slovenskej ekonomiky v tomto roku. Prognózu pripravil Inštitút finančnej politiky.

Šéf inštitútu Eduard Hagara vysvetľuje, že štandardne robia prognózu trikrát do roka: vo februári, v júni a septembri. Výrazné dôsledky pandémie koronavírusu na globálnu aj našu ekonomiku si však vyžiadali túto špeciálnu aprílovú prognózu.

Hagara v rozhovore vysvetľuje, s akými scenármi vývoja ekonomiky rátajú a prečo nepočítajú s prudkým nárastom nezamestnanosti. Hovorí tiež, prečo je dôležité mať plán na postupné otváranie ekonomiky.

V tomto roku očakávate recesiu slovenskej ekonomiky na úrovni 7 percent. Zároveň hovoríte o dvoch krízových scenároch, ktoré rátajú s prepadom ekonomiky vyšším ako 11 alebo 12 percent. Ktorý scenár je realistický alebo pravdepodobný?

Základný scenár nielen u nás, ale aj u našich najväčších obchodných partnerov ráta s tým, že pandémia bude trvať približne dva mesiace s negatívnymi dosahmi na ekonomiku koncentrovanými v druhom štvrťroku. Následne sa ekonomika od druhého polroka začne postupne oživovať. Z celoročného hľadiska to pre našu ekonomiku znamená pokles približne o 7,2 percenta.

To prinesie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie