Denník N

Britský historik: Je to výnimočný moment. Nikdy predtým sme sa nepokúsili zastaviť všetky väčšie ekonomiky sveta

Britský ekonomický historik Adam Tooze. Foto – archív A. T.
Britský ekonomický historik Adam Tooze. Foto – archív A. T.

Nie je to tak dávno, čo ekonomický historik Adam Tooze vydal svoju najnovšiu knihu Crashed, v ktorej analyzuje, ako dekáda finančných kríz zmenila svet.

Kým sme ho však stačili osloviť na rozhovor k tejto téme, prišiel globálny šok, ktorý z ekonomického hľadiska môže predošlú krízu ľahko prekonať.

Skutočná katastrofa však podľa profesora z Kolumbijskej univerzity príde vo chvíli, keď Západ odvráti zrak od dramatického diania v rozvojových krajinách. Európske krajiny sa musia vyvarovať opakovaniu chýb z minulosti, pripomína Tooze.

V texte pre americký časopis Foreign Policy prirovnávate finančnú krízu z roku 2008 k infarktu. Teraz by sme podľa vás mohli hovoriť o záchvate postihujúcom celé telo. Ako máme rozumieť rozsahu a možným vplyvom súčasnej pandémie z ekonomického hľadiska? Pre väčšinu ľudí je to nepredstaviteľné.

S tým absolútne súhlasím. Znepokojujúce a ťažko pochopiteľné je to nielen pre bežných občanov, ale aj pre expertov, ktorí si taktiež nevedia rady. Ide o historicky unikátny moment.

Nikdy predtým sme sa totiž nepokúšali viac-menej súbežne zastaviť všetky väčšie ekonomiky sveta. Nejde pritom iba o zavedenie často až vojnovej ekonomiky, ale aj o priškrtenie odvetví, ktoré ležia v samom srdci modernej ekonomiky, čo nie je len priemysel.

Sektor služieb predstavuje v najmodernejších ekonomikách osemdesiat a viac percent z celkovej zamestnanosti – a to je presne tá časť ekonomiky, ktorú sa teraz snažíme zastaviť.

Aké riziká to so sebou prináša?

Prvý problém predstavuje reakcia na fakt, že stovky miliónov ľudí sú v dôsledku tejto krízy bez práce. Podľa odhadov je doma tiež okolo 1,3 miliardy školákov. Bežné aktivity sa zastavili, ľudia, ktorí sú zvyknutí chodiť do práce, do nej ísť nemôžu. Je to unikátny problém.

Niektoré krajiny sa snažia občanov v práci udržať, ale napríklad v Spojených štátoch už teraz vidíme nevídaný nárast nezamestnanosti. Do leta by mohlo ísť o 30 percent.

Na začiatku mesiaca marca navyše došlo k neobyčajnému šoku na finančných trhoch – v rozsahu, aký sme videli naposledy v roku 2008. Takže dokonca ešte predtým, než sme začali reálne hospodárstvo zastavovať, sa finančné trhy zvíjali v kŕčoch, aké sme od roku 2008 nezažili.

Mám na mysli obrie trhy, ako je napríklad menový trh, kde objemy realizovaných transakcií môžu denne dosahovať až 6,6 bilióna dolárov. V polovici marca však prestal prakticky fungovať.

Keď si potom tieto dve riziká spojíme dohromady, vznikne obrovská vlna neistoty, ktorá otrasie každou domácnosťou a firmou na svete. Všetci sa musia prispôsobiť a pokúsiť sa prísť na to, čo robiť po zvyšok tohto

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

História

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Veda

    Teraz najčítanejšie