Mnohí podnikatelia a firmy prepadnú cez sito štátnej pomoci, má veľké diery

- Firmy a SZČO zisťujú, či nie sú „podnikom v ťažkostiach“.
- Test podniku v ťažkostiach sa robí najmä z účtovných závierok, sú však aj ďalšie kritériá.
- Ak je podnik v ťažkostiach, nemá nárok na štátnu pomoc či pomoc z EÚ, nedostane ani príspevok zo schém pomoci podnikateľom zasiahnutým koronavírusom.
Poctivo podnikajú, aj tak nič nedostanú
Lukáš s manželkou podniká od roku 2016 v gastronómii, v sektore služieb, ktorý bude jeden z najviac postihnutých výpadkom príjmov. Letná sezóna je pre nich životne dôležitá, ale tvrdia, že tú už asi nestihnú.
„Naša eseročka mala v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie nulové záväzky voči štátu na daniach, odvodoch, zdravotnom poistení, samospráve alebo voči dodávateľom a zamestnancom. Napriek tomu nemôžeme žiadať o štátnu pomoc, pretože sme ‚podnik v ťažkostiach‘,“ opísal svoju situáciu Lukáš.
V roku 2016 investoval s manželkou do podnikania a logicky svoj podnik zadlžili. Každý rok sa im síce darí stratu znižovať, no napriek tomu je vyššia ako polovica základného imania.
A to podľa európskej legislatívy znamená, že Lukáš podniká v podniku v ťažkostiach. Nespĺňa preto podmienky na schémy pomoci a nemôže požiadať o príspevok 80 % na mzdu zamestnancov.
Lukáš si myslí, že jeho firma nie je ojedinelým prípadom, keď prísne nastavené podmienky zabránia, aby sa dostala k štátnej pomoci. Takýchto firiem zaradených do kategórie „podnik v ťažkostiach“ je na Slovensku viac. Podľa neho sa celý sektor gastronómie dostane do obrovských problémov. Myslí si, že štát by mal