Denník N

Mnohí podnikatelia a firmy prepadnú cez sito štátnej pomoci, má veľké diery

Ilustračné foto N - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto N – Tomáš Hrivňák
  • Firmy a SZČO zisťujú, či nie sú „podnikom v ťažkostiach“.
  • Test podniku v ťažkostiach sa robí najmä z účtovných závierok, sú však aj ďalšie kritériá.
  • Ak je podnik v ťažkostiach, nemá nárok na štátnu pomoc či pomoc z EÚ, nedostane ani príspevok zo schém pomoci podnikateľom zasiahnutým koronavírusom.

Poctivo podnikajú, aj tak nič nedostanú

Lukáš s manželkou podniká od roku 2016 v gastronómii, v sektore služieb, ktorý bude jeden z najviac postihnutých výpadkom príjmov. Letná sezóna je pre nich životne dôležitá, ale tvrdia, že tú už asi nestihnú.

„Naša eseročka mala v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie nulové záväzky voči štátu na daniach, odvodoch, zdravotnom poistení, samospráve alebo voči dodávateľom a zamestnancom. Napriek tomu nemôžeme žiadať o štátnu pomoc, pretože sme ‚podnik v ťažkostiach‘,“ opísal svoju situáciu Lukáš.

V roku 2016 investoval s manželkou do podnikania a logicky svoj podnik zadlžili. Každý rok sa im síce darí stratu znižovať, no napriek tomu je vyššia ako polovica základného imania.

A to podľa európskej legislatívy znamená, že Lukáš podniká v podniku v ťažkostiach. Nespĺňa preto podmienky na schémy pomoci a nemôže požiadať o príspevok 80 % na mzdu zamestnancov.

Lukáš si myslí, že jeho firma nie je ojedinelým prípadom, keď prísne nastavené podmienky zabránia, aby sa dostala k štátnej pomoci. Takýchto firiem zaradených do kategórie „podnik v ťažkostiach“ je na Slovensku viac. Podľa neho sa celý sektor gastronómie dostane do obrovských problémov. Myslí si, že štát by mal

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie