Denník N

Nový šéf štátnych lesov vymenil väčšinu vedenia a chce stopnúť rozdávanie poľovných revírov

Matej Vigoda. Foto – Lesy SR
Matej Vigoda. Foto – Lesy SR

Na post nového generálneho riaditeľa štátnych Lesov SR, ktoré spravujú skoro polovicu lesov v krajine a zamestnávajú takmer 3 600 ľudí, prišiel z nižšieho riadiaceho postu vedúceho jednej horehronskej lesnej správy.

Po svojom predchodcovi Marianovi Staníkovi, ktorý má blízko k veľkopodnikateľovi so širokými záujmami v domácich lesoch i poľovníctve Martinovi Kvietikovi, spustil okamžite veľké upratovanie.

Matej Vigoda už stihol vymeniť všetkých riaditeľov banskobystrického generálneho riaditeľstva podniku, ale aj väčšinu šéfov oblastných lesných závodov. Odišiel aj člen Smeru Peter Morong, ktorý podniku šéfoval za jednofarebnej vlády Smeru.

Nový šéf Lesov chystá aj zmeny v prenajímaní revírov. No rovnako sa bude musieť vyrovnať aj s tým, že podnik teraz vôbec neťaží drevo, no zároveň ako štátna firma nemôže využívať bežné vládne výpomoci na zvládnutie koronakrízy.

Aj vy máte výpadky v tržbách pre koronavírus. Z čoho budete hradiť mzdy svojich zamestnancov so skráteným pracovným časom, keďže doterajšie vládne mzdové kompenzácie neplatia aj na štátne podniky? 

Predpokladáme, že časť mzdových nákladov pokryje štát, časť revolvingový úver, ktorý máme v tejto chvíli schválený. Samozrejme, najviac zdrojov musíme nájsť vnútri firmy.

Požiadate teraz aj o odpustenie pravidelného odvodu do štátnej pokladnice vo výške 5 miliónov eur?

Odvod do štátneho rozpočtu na rok 2020 je už zrušený.

Koľko z 3 600 zamestnancov Lesov SR za ostatný mesiac nepracovalo či malo skrátený pracovný čas?

V apríli boli zamestnanci doma jeden deň z týždňa s tým, že v ten deň mali preplatených 60 percent mzdy.

Ako sa znížila ťažba dreva?

V prvom kroku sme obmedzili úmyselné ťažby v rubných porastoch až o 70 percent. Sústredili sme sa na spracovanie aktívnej kalamity. V súčasnosti vzhľadom na nepriaznivú situáciu v obchode s drevom a rastúce stavy zásob sme boli nútení ťažbu úplne odstaviť. Dĺžka odstávky bude závisieť od situácie na trhu s drevom.

Aký je aktuálny odbyt dreva na Slovensku? Ktoré drevospracujúce fabriky stále bežia a ktoré už obmedzili svoje výrobu?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Lesy SR

Ochrana prírody

Ekonomika

Teraz najčítanejšie