Denník N

Finančník z Wood & Company: Nemôžeme chcieť vyhrať vojnu s vírusom na nulu. Lebo ekonomika nám padne na dlhé roky

Ľubomír Šoltýs. Foto - Wood & Company
Ľubomír Šoltýs. Foto – Wood & Company

Problém je, že u nás všetko stojí na epidemiológoch. V Česku majú silnejšie slovo aj ekonómovia, hodnotí doterajší boj slovenskej vlády s koronavírusom spolumajiteľ investičnej skupiny Wood & Company Ľubomír Šoltýs.

Skupina pôvodne vyrástla v Prahe, no dnes ma najviac aktivít práve na Slovensku. Denník E s jej spolumajiteľom hovoril o tom, ako koronakríza zasiahla ich jednotlivé biznisy od výroby liekov cez odpady až po kancelárske a nákupné centrá.

Vôbec najväčšie otrasy zažila skupina na burzách, ktoré na rozdiel od Penty či J&T dodnes neopustila, naopak, vypracovala sa na jedného z najväčších burzových obchodníkov v celom stredoeurópskom, ale i juhoeurópskom regióne. Ľubomír Šoltýs v rozhovore pre Denník E hovorí:

  • ako teraz rokuje o úprave nájmov vo svojich obchodných a kancelárskych centrách;
  • prečo má aj krízy celkom rád;
  • prečo sa podľa neho ľudia nemusia až tak báť spaľovní odpadov;
  • aké vzťahy má s košickými politikmi Smeru.

Ako zasiahla koronakríza vašu skupinu? Napríklad vašej hlohoveckej fabrike na lieky Sanece sa teraz zrejme celkom darí. A rovnako sa to asi dá povedať o vašom biznise výroby medicínskeho materiálu na čele s Chiranou T.Injectou, ktorá v Starej Turej vyrába ihly a striekačky.

My sme na tom v tomto čase ešte relatívne veľmi slušne, lebo sme investovali do dosť defenzívnych sektorov. Hlavne o výrobky z Chirany je teraz mimoriadny záujem.

Okrem zdravotníckeho a farmaceutického sektora sme však aj v odpadoch či v energetike a tie bežia tiež. Pre niektoré priemyselné fabriky v súčasnosti robíme menej odpadov ako pred krízou, ale komunálny odpad, prirodzene, zabezpečujeme v nezmenenom rozsahu.

Koronakríza naše podniky nevypla. Nie sme voči nej síce imúnni, ale zároveň nie sme až tak drasticky zasiahnutí ako investori s firmami z iných sektorov.

Okrem podnikov, ktoré máme hlavne na Slovensku, sme zároveň na burzách. Sme nielen najsilnejšími burzovými obchodníkmi v strednej Európe, ale sme na burzách aj na Balkáne a v juhoeurópskych krajinách. A na burzách zažívame úplne iný príbeh.

Ťažký výplach na burzách

Ako veľa ste stratili na burzách?

Pre nás sú burzy veľmi podstatná noha. Robíme na nich pre našich klientov obchody za 30 až 40 miliárd eur ročne. Keď sedíte na burze a padá vám to pred očami voľným pádom, je zle. Taký výplach, ako tam bol teraz, s tým neurobíte nič.

Na začiatku boli tie pády obrovské. Za prvý mesiac krízy sme prerobili toľko, čo sme zarobili možno za celý jeden rok. Ale posledný týždeň-dva sa to už upokojilo.

Naše straty na burzách teraz navyše kompenzuje to, že počas každej krízy na burzách získavame väčšie trhové podiely. Tak ako konkurencia v ťažších časoch stráca, my získavame.

Ja mám v zásade krízy aj rád. Z každej sme vyšli silnejší. Avšak to, čo na burzách teraz úplne strácame, je vydávanie nových emisií cenných papierov. Tento biznis zastal úplne a bude stáť ešte pár mesiacov. Firmy i investori budú ešte dlhšie opatrní.

Ste aj na talianskej burze. Čo sa tam deje počas koronakrízy?

V Miláne máme na tamojšej burze office s až 35 ľuďmi. Priamo v epicentre talianskych problémov. Ale najväčší paradox je, že teraz sú to tí najoptimistickejší ľudia z celej našej skupiny Wood.

V úvode februára to tam bolo úplne zlé. Ale už v druhej polovici marca boli naši Taliani celkom späť. Zasa sa tam naplno obchoduje, i keď, samozrejme, stále sú tam obmedzenia a ľudia sa striedajú na home office.

Taliansko sa prezentuje ako úplná katastrofa a ľudia tam síce naozaj umierajú, ale život v krajine ide ďalej.

Široké debaty o nájmoch

Vaším vôbec najmladším biznisom sú reality. Ako sa vám teraz darí s poskupovanými kancelárskymi centrami?

V nehnuteľnostiach nás to zasiahlo tiež. A to ešte nemáme iba kancelárske centrá tu na Slovensku. V Česku máme okrem kancelárskych aj nákupné centrá. Shoppingy, ktoré tam vlastníme, sú, prirodzene, zavreté.

Mohli by sme sa tváriť, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie