Denník N

Päť myšlienok v koronakríze

Ilustračné foto – Jumpstory.com
Ilustračné foto – Jumpstory.com

Tento text je najmä pre ekonómov a je zámerne písaný provokatívne.

Autor je viceguvernérom NBS, text vyjadruje jeho osobný názor
Tento text prvý raz publikoval 
na svojom blogu

Obdobie pandémie a home officeov je ťažkou skúškou pre psychiku mnohých. Mojou stratégiou pre víťazstvo nad uzavretosťou je, okrem hier s deťmi, aj veľa pohybu, čítania a rozmýšľania. V dnešnom blogu prinášam päť myšlienok, ktoré ma zaujali alebo mi napadli v súvislosti s koronakrízou. Budem trochu zveličovať.

Ešte viac dlhu

Mnohým krajinám sa ešte ani len nepodarilo vrátiť sa s verejným dlhom na bezpečné úrovne a už je tu ďalší obrovský šok spôsobujúci mohutnú dieru v rozpočtoch. Inak povedané, po odznení pandémie nás čaká druhé kolo boja so zadlženosťou. Aké máme možnosti?

Naivný scenár je, že krajiny budú postupne konsolidovať a štrukturálnymi reformami zlepšovať dlhodobú udržateľnosť svojich verejných financií (dúfam, že to je najpravdepodobnejší scenár pre Slovensko). Naivný preto, lebo sme si to mysleli aj po finančnej kríze.

Scenár presunu počíta s tým, že vlády dlhšiu dobu (alebo natrvalo) uskladnia svoje dlhy v centrálnych bankách. Veľké programy nákupov štátnych dlhopisov bude v dohľadnej dobe politicky nemožné zapnúť do spätného chodu v mnohých krajinách (najmä tam, kde je veľký politický tlak na centrálnu banku).

Dlhopisy tak zostanú v bilancii niektorých centrálnych bánk možno navždy (pri splatnosti sa obnovia alebo odpíšu). Veď centrálni bankári sa sťažovali, že inflácia je nízka, tak im ministri ochotne „vyhovejú“. Pri trvalom menovom financovaní totiž môže situácia ľahko prerásť do vyššej inflácie. Na rozdiel od obdobia po finančnej kríze tentoraz idú čerstvo „natlačené peniaze“ priamo do firiem a domácností a nezostanú na účtoch v centrálnej banke. Vyššie ceny potom pomôžu dlžníkom so splácaním ich dlhov.

V eurozóne nemôžeme vylúčiť ani scenáre figa borová (reštrukturalizácia alebo čiastočný default) alebo danke schön (spoločné ručenie). Dúfam len, že nebudeme musieť stráviť noci premýšľaním o tom, ako odvrátiť scenár arrivederci.

Život a smrť

Už som minule písal, že ekonómovia dokážu nalepiť cenovku aj na ľudský život.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie