Denník N

Včela chráneným druhom, zmenšené polia, zjednotený zákon o lesoch: plány vlády v pôdohospodárstve

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Foto – TASR
Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Foto – TASR

Žiadne útoky na obchodné reťazce za to, že by mali byť zodpovedné za slabšie výsledky slovenských farmárov a potravinárov aj za domácu nesebestačnosť v potravinách, v ňom nenájdete. Nová vláda na rozdiel od viacerých svojich predchodkýň výpady na reťazce do svojho programového vyhlásenia nedala.

Samotné zvyšovanie potravinovej sebestačnosti je jej prioritou a označuje ju aj za strategický záujem štátu. No zvyšovať ju nechce tlakom na obchodníkov, ale zapracovať chce hlavne na vnútornom vylepšení domácej produkcie potravín – tým, že dotovanie viac previaže s dosahovanou produktivitou. Chce aj viac kontrolovať efektívnosť využívania dotácií.

Viac ako v prípade iných vlád sa v pôdohospodárskom programe kabinetu, ktorý vedie Igor Matovič (OĽaNO), objavujú ochranárske opatrenia. Chce viac chrániť včely a plánuje zmenšovať lány polí. Oveľa viac lesov sa má obhospodarovať bez pásových výrubov. Stromy sa majú rúbať jednotlivo či najviac v menších hlúčikoch, a tak si bežný návštevník ťažby ani nevšimne.

Matovičova vláda v programovom vyhlásení venuje väčšiu pozornosť lesníctvu a správe pôdy. Je to iste vplyv toho, že minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) vzišiel z radov lesníkov a jeho štátny tajomník Martin Fecko (OĽaNO) roky pracoval na pozemkových úradoch.

Najväčšie novinky tejto vlády

Obrovské polia s jednou plodinou na ploche aj vyše stovky hektárov sa majú stať minulosťou. Farmári ich budú musieť predeľovať pásmi stromov či krov, aby boli odolnejšie aj voči erózii a záplavám. Maximálne povolené plochy zatiaľ vláda nespresňuje.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Ján Mičovský

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie