Denník N

Ako „zapnúť“ Slovensko

Vláda prisľúbila v najbližších dňoch zverejniť plán na opätovné „zapnutie“ Slovenska po viac ako mesiaci prísnych bezpečnostných opatrení. Takýto plán už zverejnili viaceré európske krajiny vrátane Českej republiky a Rakúska.

V rámci iniciatívy Korona:fakty sme sa nášho panelu expertov spýtali, čím by sa vláda pri príprave a schvaľovaní tohto plánu mala riadiť.

Nepýtali sme sa na konkrétne opatrenia, ale na prístup. Svoje názory nám poskytlo 63 expertov zo všetkých oblastí – spoločenských, zdravotníckych a prírodných vied.

Jasný plán, aj keby sme ho mali stále meniť

Základnou otázkou je, ako vôbec takýto plán má vyzerať, keďže žijeme a budeme žiť vo veľkej neistote. Jedna možnosť je oznámiť ho vopred – kedy čo začne fungovať – aj s rizikom, že takýto plán bude nutné často meniť. Výhodou je, že ľudia, zamestnávatelia či školy budú vedieť, na čo sa pripraviť.

Nevýhodou je, že mnohé oznámené termíny sa budú posúvať alebo rušiť – taká je povaha pandémie.

Alternatívne je možné ísť krok po kroku a oznámiť vždy len to, čo sa stane v najbližšom čase.

Odpoveď expertov bola jednoznačná – 67 % uprednostnilo dlhodobejší plán aj za cenu častých zmien.

Počkajme na Európu, aj keď nie je zrejmé, či bude mať plán

Slovensko ako malá otvorená členská krajina Európskej únie je v úplne inej situácii ako Čína či USA. Veľkosťou a prepojením na zvyšok európskeho kontinentu sme skôr podobní takému Wu-chanu, kde sa celá koronakríza začala. Preto je koordinácia so zvyškom Európy zásadná otázka.

Európska komisia sa pokúša koordinovať spoločný postup európskych štátov pri „zapínaní“ krajiny. Experti sú však mierne skeptickí, či sa to podarí – za málo pravdepodobné to považuje až 57 %.

Zároveň si však 82 % panelu odborníkov myslí, že Slovensko by malo skôr podporovať a rešpektovať návrhy Európskej komisie, aj keby znamenali spomalenie nášho „zapínania“. Konkrétne 17 % si myslí, že určite áno, a 65 %, že skôr áno.

Vzorom je Nemecko, potom dlho nič, až potom susedné a ázijské krajiny

Jednoznačným vzorom pri „zapínaní“ Slovenska je pre našich expertov Nemecko, ktoré uviedlo až 71 % oslovených. V druhej skupine sú Česká republika (43 %), Južná Kórea (38 %), Taiwan (35 %) a Rakúsko (33 %). Ostatné krajiny získali oveľa menšiu podporu.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie